După mai mulţi ani în care siderurgiştii au părăsit combinatul din Galaţi, prin mai multe scheme de plecări voluntare, anul acesta au loc din nou angajări de muncitori.
Mihaela Crăciun, director Resurse Umane ArcelorMittal Galaţi: "Era nevoie pentru că au plecat foarte mult oameni care aveau o anumită vârstă şi o anumită experienţă. Acesta este momentul în care încercăm să asigurăm acest transfer de cunoştinţe către generaţia nouă".
Chiar dacă disponibilizările vor continua, nu se va renunţa nici la angajări. Din acest motiv, combinatul îşi propune să menţină proiectul "Şcoala de Ucenici" cel puţin zece ani.
Bruno Ribbo, director general ArcelorMittal Galaţi: "Intenţia noastră este să avem un număr dublu de participanţi. În ceea ce priveşte profilul muncitorilor de care avem nevoie căutăm femei tinere şi bărbaţi. Nu sunt suficiente femei, unul dintre foarte puţinele elemente pozitive ale perioadei comuniste este faptul că femeilor li se ofereau mai multe oportunităţi de a munci în industrie comparativ cu ţările vestice".
Ana Maria Codreanu este singura fată care a participat la şcoala de ucenici a combinatului. Recunoaşte că meseria de electrician este total diferită de ceea ce părea pe băncile şcolii.
Ana Maria Codreanu, participantă Şcoala de Ucenici: "La şcoală ne învăţa despre curent, 220 volţi, eu alimentez oţelăria. Sunt un punct foarte important, o staţie mare. N-am văzut în viaţa mea panourile şi a rămas pentru mine ceva foarte impresionant".
Mentorii ucenicilor, angajaţi ai combinatului de zeci de ani, văd diferenţe mari între Şcoala de Ucenici din perioada comunistă şi cea din prezent.
Ion Ciubotaru, mentor: "Era o lozincă Meseria se fură. A dispărut această lozincă. Acum se învaţă, se primeşte foarte multe informaţii. El trebuie să aibă puterea să le dozeze".
Următoarea şcoală de ucenici va avea loc în toamna acestui an, atunci când alte câteva zeci de tineri ar putea fi angajaţi.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Gelu Mormoloc