Astăzi a fost inaugurat sediul primului afterschool dedicat copiilor cu autism din Galaţi.
Cei de la Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism au tăiat panglica şi au înălţat spre cer 20 de baloane albastre - culoarea autismului - inscripţionate cu numele celor 20 de copii care vor frecventa cursurile.
Unicitatea acestui proiect constă în tehnicile de terapie care vor fi oferite zilnic de specialişti.
Gina Serea, psihoterapeut: "Vom merge pe mai multe arii de dezvoltare şi când spun lucrul ăsta mă refer mai ales la partea cognitivă, pe partea de cunoştinţe. Dar şi abilităţi motorii. Vom avea şi acele ateliere creative cu ei. Pentru socializare de asemenea este o altă arie de dezvoltare de care ne vom ocupa pentru că ei au nevoie să înveţe, să socializeze din ce în ce mai mult".
Gratuitatea acestor servicii îi ajută foarte mult pe părinţii acestor copii. Ei recunosc că pe lângă presiunea psihică pe care o trăiesc zi de zi alături de copil, ei se luptă şi cu o presiune financiară.
Ana-Maria Scarlat, părinte: "În general, un părinte responsabil în această situaţie cheltuie undeva între 2.000, 3.000 şi 4.000 de RON pe lună. Asta însemnând doar logopedie şi terapie, nu medicaţie care nu mai este gratuită, nu dus la doctor eventual la Bucureşti sau în altă parte".
Cum numărul iniţial de copii inscrişi este de doar 20, asociaţia îşi doreşte să dezvolte proiectul. Pentru asta au nevoie însă de susţinere financiară.
Nicoleta Lupoaie, preşedinte APCA: "Avem nevoie de spaţii generoase, pentru a multiplica o astfel de sală de curs. Avem nevoie de oameni care să susţină acest proiect pentru că va exista chiar şi un magazin online cu produsele făcute aici şi potenţialii susţinători vor vizualiza şi vor putea să susţină proiectul".
Proiectul Afterschool interactiv şi creativ pentru copiii speciali a luat naştere după ce a fost desemnat câştigător într-un concurs de proiecte şi a câştigat finanţarea de 5.000 de euro din partea unei companii private.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Gelu Mormoloc