Un milion de euro, bani europeni, au fost îngropaţi într-o … groapă de gunoi care stă nefolosită de 5 ani într-o comună din Vâlcea. Culmea ironiei, sătenii depozitează ilegal gunoiul chiar lângă depozitul amenajat. De vină pentru situaţia creată e un blocaj birocratic. Primarul din Ioneşti, cel care a iniţiat proiectul nu a putut să organizeze o licitaţie pentru a angaja o firmă care să se ocupe de administrarea acestui centru. Utilajele, achiziţionate în urmă cu cinci ani, au început să ruginească, iar cele patru maşini care ar putea să strângă gunoiul din comună nu mai funcţionează deşi nu au fost pornite niciodată.
Proiectul centrului de colectare a deşeurilor din nouă comune vâlcene a fost finalizat în 2009, în urma unei finanţări europene. Conform legii însă, administrarea gropii urma să fie făcută de o firmă desemnată prin licitaţie de … Consiliul Judeţean Vâlcea.
„Când să scot la licitaţie această staţie, domnul preşedinte Ion Cîlea care a decedat şi domnul Persu mi-au zis să nu fac eu licitaţie pentru că la nivelul judeţului vor înfiinţa dânşii o asociaţie numită ADI care va colecta gunoaie din tot judeţul Vâlcea", a spus Constantin Neagoie, primarul comunei Ioneşti.
„Noi am făcut greşeala să facem aceste proiecte, legislaţia nu permitea, acum s-a modificat şi numai ADI este cea abilitată să delege serviciile. Noi nu am putut să constituim ADI Salubrizare din motiv de ... primari, hotărâri de consilii locale ... a fost greu sa integrăm proiectele astea”, a declarat Carmen Alexandrescu, directorul executiv al CJ Vâlcea.
Acest răspuns l-a primit edilul timp de cinci ani, ori de câte ori dorea să organizeze această licitaţie. În urmă cu câteva luni însă, a primit acordul de la Consiliul Judeţean Vâlcea, dar s-a izbit de o altă problemă. Una dintre cele nouă primării cuprinse în acest proiect nu şi-a mai dat acordul pentru a organiza licitaţia. Consilierii locali din Ştefăneşti nu au votat în şedinţa extraordinară de sâmbătă dacă sunt de acord să se organizeze licitaţia.
„Principalul motiv pentru care nu am fost de acord este că dânsul nu ne-a pus şi nouă la dispoziţie dosarul în care să ne spună şi nouă ce vrea să facă. Ne-a dat un telefon să ne spună să fim de acord. Ori, pe un simplu telefon, nu poţi să dai ", a spus Florin Radu, consilier local Ştefăneşti.
În această situaţie, edilul este disperat mai ales că utilajele şi maşinile au ruginit. Pentru că nu există o firmă care să se ocupe de ridicarea deşeurilor, oamenii aruncă gunoiele pe unde apucă, iar lângă acest centru există munţi de gunoi.
Acum, edilul din Ioneşti aşteaptă ca cei de la Primăria Ştefăneşti să se răzgândească şi, în următoarea şedinţă de consiliu local să fie de acord pentru această licitaţie, pentru ca acest centru să poată funcţiona cât mai curând.