Usturoiul de Fălcoiu ar putea deveni marcă înregistrată. Autorităţile locale vor să-l înscrie la OSIM, aşa cum au făcut şi cu pepenele de Dăbuleni. Decizia a fost luată pentru a-i încuraja pe localnici să cultive suprafeţe mari ca în trecut şi asta pentru că pieţele au fost invadate de usturoi adus din China.
Usturoiul de Fălcoiu se cultiva în urmă cu 20 de ani pe mai bine de 300 de hectare şi era faimos în toată Oltenia. Nu era localnic în comună care să nu aibă plantaţie de usturoi oltenesc.
Fraţii Doru şi Florin Ştefan sunt unii dintre agricultorii care cultivau pe suprafeţe mari. Ei păstrează şi astăzi tradiţia din familie, însă la scară mică. Anul acesta au cultivat mai puţin de un hectar şi au produs 1.500 de kilograme de usturoi, despre care spun că nu se compară cu cel din import.
Astfel de plantaţii necesită multă muncă şi efort, dar localnicii nu se dau înapoi. Le este greu cu vânzarea, pentru că nu reuşesc să prindă locuri în pieţele din marile oraşe.
“Înainte, vindeau părinţii noştri pe la Bucureşti, Sibiu, toată ţara. Acum, nu mai poţi să ajungi acolo”, spune Florin Ştefan, cultivator de usturoi.
Locuitorii din comuna Fălcoiu, judeţul Olt, spun că profitul scade de la an la an. Au fost vremuri când cu producţia pe un an, de pe câteva hectare, puteau să achiziţioneze un autoturism românesc nou. Acum, însă, usturoiul adus din China, la preţuri mici, este pe mai toate mesele din pieţe.
Autorităţile vor acum să-l transforme într-un brand local, după modelul pepenelui de Dăbuleni.
“Ne-am gândit să facem acest brand, dar nu ştiu ce mare lucru o să rezolvăm cu treaba asta, adică cum am putea să-i ajutăm pe locuitorii comunei”, a precizat Ilie Oncică, viceprimarul comunei Fălcoiu, judeţul Olt.
Fermierii păstrează, deocamdată, cea mai mare parte din producţie în podurile caselor şi speră să aibă mai mare succes pe pieţe, în preajma sărbătorilor de iarnă. Un kilogram de usturoi de Fălcoiu se vinde în pieţele din Oltenia cu 5 lei.