Video De pe tarabe, direct la gunoi. Comercianții se plâng că legumele se strică din cauza caniculei: „Aruncăm la greu. Nu vin oamenii”

Data publicării:
legume pe tarabe in piata
Zilele caniculare înseamnă pierderi pentru comercianții din piețe. FOTO: Captură Digi24

Zilele caniculare înseamnă pierderi pentru comercianții din piețe. Legumele se strică în soare, iar o parte din marfă este aruncată. Profitul se diminuează astfel, deși legumicultorii fac tot posibilul să păstreze legumele proaspete. Specialiștii spun că putem recunoaște legumele proaspete dacă au încă frunze verzi, luciu și textură adecvată.

Vasile Stoleru - prorector USV Iași: „În această perioadă, când temperaturile sunt foarte ridicate, există și riscul ca de multe ori, mai ales în cazul tomatelor sau a fructelor care sunt colorate, ardeiul gras, roșu, ardeiul lung, gogoșar, de obicei să rămână ușor pătate sau să aibă nuanțe de galben.”

Legumele sunt afectate de căldura excesivă chiar dinainte de a fi culese

Legumele sunt afectate de căldura excesivă chiar dinainte de a fi culese. Odată expuse pe tarabele din piețe, în arșiță, multe nu rezistă până la sfârșitul zilei.

Comerciant: „Mai udăm, le mai întoarcem pe-o parte, pe alta, ce să le facem. Chiar și un bax pe zi se aruncă, că ele pocnesc că sunt coapte. Ceapa se îngălbenește stând pe masă, varza la fel.”

Comerciant: „Se strică, toată se strică. Aruncăm la greu, că nu vin oamenii, că e cald afară. Nu se vinde mai nimic, piața e goală, rândurile goale.”

Pentru ca paguba să nu fie prea mare, comercianții recoltează doar atât cât știu că pot vinde. Cumpărătorii recunosc că în această perioadă sunt mai atenți la ce cumpără.

Comerciant: „Noi, când mergem la cules pe câmp, la recoltat, culegem doar atât cât vindem într-o zi, două, maxim.”

Recomandările specialiștilor

Specialiștii recomandă să verificăm atât fructele, cât și legumele înainte să le cumpărăm, pentru a ne asigura că sunt proaspete.

Vasile Stoleru - prorector USV Iași: „Este bine să le urmărim, să aibă o dimensiune normală, specifică solului, dar să le vedem și când sunt foarte proaspete. Acest lucru se poate realiza prin apăsarea ușoară pe pulpa fructului respectiv, după care, în momentul în care am ridicat degetul, pulpa trebuie să își revină la loc. Asta înseamnă că este o pulpă elastică și înseamnă că semințele nu sunt tari, adică nu sunt ajunse la maturitate fiziologică.”

Pentru a-și păstra prospețimea, fructele și legumele trebuie culese dis-de-dimineață, înainte ca temperaturile să depășească 20 de grade Celsius.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
La ce temperatură reglezi termostatul la centrală pe timp de noapte, doar pe timp de zi. Așa faci...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei