Video De pe tarabe, direct la gunoi. Comercianții se plâng că legumele se strică din cauza caniculei: „Aruncăm la greu. Nu vin oamenii”

Data publicării:
legume pe tarabe in piata
Zilele caniculare înseamnă pierderi pentru comercianții din piețe. FOTO: Captură Digi24

Zilele caniculare înseamnă pierderi pentru comercianții din piețe. Legumele se strică în soare, iar o parte din marfă este aruncată. Profitul se diminuează astfel, deși legumicultorii fac tot posibilul să păstreze legumele proaspete. Specialiștii spun că putem recunoaște legumele proaspete dacă au încă frunze verzi, luciu și textură adecvată.

Vasile Stoleru - prorector USV Iași: „În această perioadă, când temperaturile sunt foarte ridicate, există și riscul ca de multe ori, mai ales în cazul tomatelor sau a fructelor care sunt colorate, ardeiul gras, roșu, ardeiul lung, gogoșar, de obicei să rămână ușor pătate sau să aibă nuanțe de galben.”

Legumele sunt afectate de căldura excesivă chiar dinainte de a fi culese

Legumele sunt afectate de căldura excesivă chiar dinainte de a fi culese. Odată expuse pe tarabele din piețe, în arșiță, multe nu rezistă până la sfârșitul zilei.

Comerciant: „Mai udăm, le mai întoarcem pe-o parte, pe alta, ce să le facem. Chiar și un bax pe zi se aruncă, că ele pocnesc că sunt coapte. Ceapa se îngălbenește stând pe masă, varza la fel.”

Comerciant: „Se strică, toată se strică. Aruncăm la greu, că nu vin oamenii, că e cald afară. Nu se vinde mai nimic, piața e goală, rândurile goale.”

Pentru ca paguba să nu fie prea mare, comercianții recoltează doar atât cât știu că pot vinde. Cumpărătorii recunosc că în această perioadă sunt mai atenți la ce cumpără.

Comerciant: „Noi, când mergem la cules pe câmp, la recoltat, culegem doar atât cât vindem într-o zi, două, maxim.”

Recomandările specialiștilor

Specialiștii recomandă să verificăm atât fructele, cât și legumele înainte să le cumpărăm, pentru a ne asigura că sunt proaspete.

Vasile Stoleru - prorector USV Iași: „Este bine să le urmărim, să aibă o dimensiune normală, specifică solului, dar să le vedem și când sunt foarte proaspete. Acest lucru se poate realiza prin apăsarea ușoară pe pulpa fructului respectiv, după care, în momentul în care am ridicat degetul, pulpa trebuie să își revină la loc. Asta înseamnă că este o pulpă elastică și înseamnă că semințele nu sunt tari, adică nu sunt ajunse la maturitate fiziologică.”

Pentru a-și păstra prospețimea, fructele și legumele trebuie culese dis-de-dimineață, înainte ca temperaturile să depășească 20 de grade Celsius.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurele catedrale din Europa în care au fost păstrați spini din coroana lui Iisus
Digi FM
Cât cere AUR pentru un loc eligibil pe listele de candidați la alegerile parlamentare. Acuzații grave aduse...
Pro FM
Fosta logodnică a lui Liam Payne, „în șoc” după moartea artistului, deși nu erau în relații bune. Cum a aflat...
Film Now
Al Pacino, despre motivul real pentru care a acceptat să joace în Godfather III: "Eram falit. Alegerea nu...
Adevarul
Șerpi de doi metri lungime au invadat Marea Britanie, trăind în poduri și pereți. De ce comportamentul...
Newsweek
OFICIAL Ucraina lovește aerodromuri din Rusia cu F-16 și piloți antrenați în România
Digi FM
Ce i s-a întâmplat unui român după ce a aruncat la gunoi peste 120.000 de euro și mai multe bijuterii, în...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
Casa unei femei din Washington, asaltată de 100 de ratoni: „Nu am văzut niciodată atât de mulți în același...
Film Now
Câți bani a luat Al Pacino pentru rolul din Godfather III, cel mai slab film din trilogie. De ce crede că nu...
UTV
Mama lui Harry Styles, Anne Twist, a postat un mesaj emotionant la scurt timp dupa moartea subita a lui Liam...