Spitalul Calafat are un singur anestezist care face cu greu faţă solicitărilor, mai ales că unitatea medicală deserveşte la peste 100.000 de locuitori din municipiu şi din comunele limitrofe. Conducerea unităţii medicale ar dori să angajeze un alt specialist, mai ales că are un post liber, dar nu sunt bani pentru a-i asigura salariul. Aşa că, atunci când medicul anestezist este în concediu, pacienţii cu probleme grave sunt mutaţi la Spitalul de Urgenţă din Craiova.
În Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Calafat lucrează 13 cadre medicale, însă organigrama nu este completă. Ar mai fi nevoie de un medic anestezist, pentru că este doar unul singur, care acum este în concediu de odihnă. Pentru a rezolva cazurile medicale de urgenţă, conducerea spitalului apelează la colegii de la unităţile medicale limitrofe. Cel mai apropiat spital este la Craiova, adică la o distanţă de aproximativ 100 kilometri. Conducerea spitalului ar mai angaja un alt medic pe un post liber, însă nu are bani să-l plătească, pentru că nu-i permite bugetul.
"Noi avem două posturi de medic anestezist. Unul este ocupat prin medicul actual şi avem un post care trebuie să-l scoatem la concurs. Având în vedere restricţiile financiare, nu ne permitem, la ora actuală, să angajăm salariaţi suplimentari", a spus Stelian Voinea, managerul Spitalului Calafat.
Lipsa unui alt medic anestezist afectează activitatea cadrelor medicale de la Secţia de Terapie Intensivă, care trebuie de multe ori să aştepte să sosească elicopterul SMURD de la Craiova, pentru a prelua cazurile majore.
"În condiţiile de mare urgenţă, solicităm ambulanţa, chiar elicopterul, pentru rezolvarea cazului. Ar fi nevoie de un al doilea specialist anestezist, datorită spitalului care are o adresabilitate foarte bună", spune Mihai Litră, medic Secţia de Terapie Intensivă.
"Se mai scurge ceva timp până când se rezolvă problema, dar asta este situaţia. Ar fi bine să mai fie cineva, pentru că s-ar asigura continuitate", a spus Irina Dobre, asistentă şefă de la Secţia de Terapie Intensivă.
Spitalul din Calafat are peste 350 de angajaţi şi, potrivit conducerii unităţii medicale, ar mai fi nevoie de alţi 50 de salariaţi, pentru ca organigrama să fie completă.