Operaţie în premieră la Spitalul Judeţean din Craiova. Un bărbat de 70 de ani, care avea proteze la ambele şolduri, a primit un transplant de os. Grefa a venit de la Banca de ţesuturi de la Spitalul Colentina din Bucureşti. Intervenția a fost una dificilă, dar nu au apărut complicații. Bănia a devenit singurul centru din sudul țării acreditat pentru astfel de transplanturi.
Intervenţia a durat mai bine de două ore şi a fost un succes. Procesul de transplantare a fost unul foarte riguros, conform cu normele Uniunii Europene, prin care riscurile epidemiologice şi contaminările virale au fost eliminate.
"O revizie de şold este totdeauna dificilă, dar a decurs conform planificării", a spus dr. Dan Grecu, şeful Secţiei de Ortopedie.
Spitalul Judeţean din Craiova a fost acreditat de Ministerul Sănătăţii pentru a efectua prelevare şi transplant de os şi tendoane, anul trecut. Medicii spun că de aproximativ 20 de ani, când au început să fie puse proteze la sold şi la genunchi, s-au făcut operaţii de acest gen pe bandă rulantă. Acum, aceste proteze au început să se uzeze şi bolnavii au dureri mari, aşa că trebuiesc înlocuite. Medicii speră ca donatorii să înceapă să vină, pentru că oricum acele capete de femur sunt aruncate la gunoi la operaţii.
“Poţi să prelevezi un cap femural, în loc să îl arunci la coş, practic faci procedura de prelevare şi după aceea să îl trimiţi la bancă, pentru stocare”, a spus dr. Andrei Nica, responsabilul băncii de ţesut a Spitalului Clinic Colentina Bucureşti.
Mai departe, grefele de os pot ajunge înapoi în centrele din care au plecat sau în altele, oriunde un pacient are nevoie. A fost şi cazul lui Aurel Corbeanu. În 2005, i-au fost puse două proteze la ambele şolduri. În ultimul timp avea dureri mari şi aproape că nu se mai putea mişca.
“A fost o persoană foarte activă şi suferea foarte tare din pricina faptului că nu mai putea avea activitate fizică şi era tot timpul dependent de persoanele din jur”, a spus Simona Corbeanu, nora pacientului
Directorul Băncii de os va recolta o grefă de os pe care o va duce la Bucureşti. Pe lista de aşteptare de la Craiova este deocamdată o persoană ce va fi operată peste aproximativ două săptămâni.