Doi experţi mondiali în chirurgia laparoscopică au venit la Craiova, pentru a-i învăţa pe medicii noştri tehnici noi. Cei doi au făcut experimente pe purcei vii, anesteziaţi, procedură interzisă în multe ţări UE. Cu ajutorul unor instrumente speciale şi a unor camere de luat vederi de mici dimensiuni, medicii au finalizat o intervenţie chirurgicală dificilă.
Francezul Jean-Stéphane Valla, şeful Departamentului de chirurgie pediatrică de la Spitalul Lenval din Nisa şi belgianul Henri Steyaert, şeful Departamentului de chirurgie pediatrică de la Spitalul Universitar de Copii din Bruxelles sunt doi dintre pionierii mondiali ai chirurgiei pediatrice laparoscopice. Operaţiile-lecţie făcute pe purcei au fost pentru cei doi o oportunitate de a-şi demonstra tehnicile pe viu.
“Este o evoluţie rapidă, dar problema este că se învaţă foarte greu, deoarece în chirurgia minim invazivă ai o imagine bidimensională, iar mişcările sunt limitate. De aceea, procesul de învăţare a chirurgiei minim invazive este dificil, însă rezultatele pentru pacienţi sunt foarte bune”, a spus Henri Steyaert, medic chirurg Spitalul Universitar din Bruxelles.
Cei doi medici au fost plăcut surprinşi de nivelul de pregătire al chirurgilor români, mai puţin însă de dotare pe care o au la dispoziţie.
“Nivelul facultăţii este foarte bun, nivelul laboratoarelor este foarte bun, al medicilor este foarte bun, dar spitalul este, cred, cu 30 de ani în urmă”, a precizat Jean-Stéphane Valla, medic chirurg Spitalul Lenval din Nisa.
Zece medici din toată ţara au stat alături de cei doi invitaţi, pentru a se familiariza cu noutăţile din domeniul chirurgiei pediatrice minim invazive. Ei spun că această ramură trebuie să se dezvolte în România, iar autorităţile trebuie să investească în aparatura necesară.
“Ce ne interesează pe noi este să ridicăm ştacheta şi să facem intervenţii din ce în ce mai dificile, până la gradul cel mai ridicat, dar asta trebuie făcut treptat, în meseria asta nu prea poţi să arzi etapele şi atunci de aia avem nevoie şi de sfatul experţilor de afară din ţară”, a spus Alin Stoica, medic chirurg pediatru Spitalul Judeţean de Urgentă Craiova.
“Ne-au fost de un real sprijin şi ne-au oferit nişte amănunte de tehnică, care sunt foarte folositoare”, a spus Bogdan Savu, medic chirurg pediatru.
“Pentru noi reprezintă o şansă enormă de a învăţa cât mai multe. Chirurgia pediatrică este la început de drum în ţara noastră şi nu aş fi vrut să ratez această ocazie”, a spus Maria Trăilescu, medic chirurg pediatru Spitalul Judeţean Arad.
Medicii străini au efectuat luni şi două intervenţii chirurgicale în blocul operator al Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, la copii cu probleme grave, iar anul viitor au spus că vor încerca să rezolve mult mai multe cazuri alături de medicii din România.