Joburile pe timpul verii nu au succes printre studenţii craioveni. Anul trecut, doar un singur student a renunţat la vacantă pentru a se angaja. În plus, nici firmele nu se înghesuie să contracteze elevi sau studenţi pentru că se tem de birocraţie.
Anul trecut, un singur student craiovean a fost angajat de o firmă din oraş prin Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţelor de Muncă Dolj. Tânărul a lucrat două luni într-un showroom de mobilă.
''Cunoscând legea, studiind ce se poate face, având şi cererea din partea tatălui copilului, care lucra la noi, a solicitat şi a vrut să se angajeze pe perioada vacanţei, fiind un beneficiu şi pentru firmă şi pentru salariat, de ce nu.'', a spus Săndica Roman, reprezentantul unei societăţi comerciale.
Deşi societăţile care angajează studenţi sau elevi pe perioada vacanţei beneficiză de facilităţi în bani, agenţii economici nu se înghesuie să recruteze tineri.
''Pentru vara aceasta nu avem nicio cerere înregistrată. Angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe baza vacanţelor beneficiază de un stimulent financiar în cuantum de 250 de ron.'', a declarat Alina Ghercioiu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj.
Şi teama de birocraţie îi sperie pe angajatori. Un patron din Craiova a avut o experienţă neplăcută în urmă cu câţiva ani şi de atunci a ales să nu mai apeleze la serviciile statului pentru a recruta tineri.
''În 2009, când am încercat această accesare am aflat că fondurile s-au terminat, deşi dosarul era terminat. Iar pentru a ajunge într-adevăr în situaţia să primesc banii care reprezentau această subvenţie a fost nevoie de procese.'', a povestit Dan Cherciu, managerul unei societăţi comerciale.
Când vine vorba de studenţi, concepţia de summer job nu se împacă deloc cu vacanţele petrecute la mare. În plus, tinerii au şi aşteptări mai mari de la jobul din timpul verii. Aşteptări care nu le găsesc în oraşul lor.
Craiova este renumit centru universitar unde studiază peste 20.000 de tineri din toată ţara şi de peste hotare.