A fost cutremur a la Caracal. Sau mai bine zis trebuia să fie simulare de seism. Şi cum legendele nu se dezmint, ba mai mult, se completează odată cu trecerea timpului şi exerciţiul de alarmare publică de astăzi a fost în ton cu aşa-zisele minuni ale oraşului.
La ora 12:00, la Caracal a sunat alarma de cutremur. Cu o oră mai târziu decât era anunţat. Şi foarte încet, noroc cu megafoanele. Întârzierea a plecat de la recuzita care a venit greu şi a fost foarte grea.
Exerciţiul a avut ca scena de desfăşurare zona centrală a oraşului şi un scenariu foarte complex. A fost simulat un incediu, un accident şi o intervenţie în cazul în care un bloc s-ar prăbuşi. După ce primele desincronizari au fost depăşite, toată lumea şi-a dat interesul. Şi a fost ca într-o piesă de pantomimă.
Pentru autorităţi, exerciţiul a fost un succes. Au recunoscut însă că în cazul unei seism real, lucrurile ar fi stat cu totul altfel.
„S-ar putea într-o situaţie normală ca timpul de reacţie al nostru să fie un pic mai mare. Depinde de consecinţele cutremurului la nivelul subunităţilor proprii şi unde se produc cele mai mari pagube", a spus Dorel Predescu, şef Centru Operational ISU Olt.
Marea problema a exerciţiului de apărare civilă a fost însă că foarte puţini "civili" au aflat de el. Reprezentanţii primăriei se apără şi spun că nu toate sirenele din oraş au fost pornite, pentru a nu panica oamenii.
„Asta a fost organizarea, aşa s-a organizat, pentru a nu intra în panică lumea", spune Florea Barbu, şef Serviciu Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
La exerciţiu au participat reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliție Olt, Inspectoratul Județean de Jandarmi Olt, Ministerul Apărării, Serviciul Județean de Ambulanță Olt, Comitetul Local pentru Situații de Urgență și alţi reprezentanţi ai distribuitorilor de gaze şi electricitate.