Singura şcoală generală cu internat din ţară funcţionează în Mehedinţi. Fără acest cămin, sute de copii n-ar fi avut nicio şansă la educaţie, pentru că stau prea departe de unitatea de învăţământ. Realizarea nu aparţine însă statului român, ci vine din colţul celălalt al continentului, din Suedia. Doi profesori pensionari au fost îngerii păzitori ai acestor copii. O poveste despre oameni, şanse şi speranţe vine din localitatea Cireşu, Mehedinţi.
Geanina este elevă în clasa a VIII-a. Drumul de la şcoală acasă, în satul Marga, este lung şi impracticabil, uneori. Aşa că sta la căminul din Cireşu. Îşi vede rar părinţii şi nu îi poate ajuta atât cât şi-ar dori. Ei spun, însă, că singurul lucru pe care şi-l doresc este o şansă pentru copiii lor.
“Să meargă la liceu, pentru că pentru aia ne luptăm, pentru ei ne luptăm. Sunt copii şi trebuie să aibă un viitor în faţă, pe care noi poate că nu l-am avut”, spune Maria Gurgui, mama Geaninei.
Acelaşi vis au alţi 50 de copii din comuna Cireşu şi din localităţile învecinate. Uneori nu ajung acasă cu lunile, atunci când zăpada blochează drumul care şi pe vreme bună e aproape impracticabil. Până să ajungă în băncile şcolii, însă, viaţa le-a dat mai multe lecţii decât vor primi vreodată elevii din marile oraşe.
“Foarte mulţi dintre ei nu cred că ar fi avut vreo şansă, pentru că ei vin din medii sociale în care condiţiile lor materiale nu le permit de a urma o şcoală”, spune Luminiţa Viţel, învăţătoare.
Cazarea la căminul şcolii din Cireşu este gratuită. La fel şi masa şi transportul de acasă la cămin. Lunar, fiecare elev primeşte de la suedezi 25 de euro, bani care ajung în contul cantinei. La prânz, toţi elevii mănâncă la şcoală, iar cei care stau la internat primesc trei mese pe zi. Sprijinul financiar acordat copiilor nu se încheie odată cu absolvirea celor opt clase.
Directorul şcolii recunoaşte că n-ar avea nicio şansă să reziste fără ajutorul sudezilor.
“O eventuală întrerupere a sponsorizării ar presupune, probabil, desfiinţarea şcolii, deoarece copiii care locuiesc la internat nu ar mai avea posibilitatea să facă naveta sau să locuiască la internat pe cheltuiala părinţilor”, spune Nicolae Dragu, directorul Şcolii cu cls. I-VIII Cireşu
Şi autorităţile locale se implică, dar... cu măsură, căci bugetul local este limitat.
“Anul acesta, am renovat interiorul Şcolii Cireşu. Este un efort mare pentru comuna noastră, dar am făcut acest lucru. Şi nu rămâne aici, o să schimbăm şi tâmplăria”, a spus Doru Ţărlui, primarul comunei Cireşu.
Soarta copiilor din comuna Cireşu ar fi fost cu totul alta dacă, în urmă cu 22 de ani, după o vizită în România, doi profesori din Suedia nu s-ar fi hotărât să le acorde o şansă. Câteva zeci de mii de euro au fost investite în aducţiunea de apă, în încălzirea centrală, în renovarea şi dotarea sălilor de clasă, cantinei şi internatului. Si apoi, an de an, mii de euro au ajuns în Romania pentru întreţinerea copiilor şi pentru burse.