Iarna deschide şantierele în şcolile din Craiova. La trei unităţi de învăţământ au fost redeschise după şapte ani lucrările pentru construirea unor campusuri şi reabilitarea construcţiilor vechi. Şantierele îi deranjează pe elevi, dar constructorii şi directorii spun că trebuie să se muncească la foc continuu pentru că abia acum au primit finanţare, iar termenul de finalizare este decembrie 2015.
Excavatoare, buldozere, camioane şi zeci de muncitori au luat cu asalt curtea Liceului Tehnologic „George Bibescu” din Craiova. Totul pentru că de trei săptămâni a fost redeschis şantierul pentru construirea unui modern campus şcolar, proiect început în 2007 şi abandonat din lipsă de fonduri.
3 milioane de euro au venit acum de la Uniunea Europeană pentru lucrare, însă aceasta trebui finalizată până în decembrie 2015. Firma constructoare, care şi-a luat angajamentul să facă lucrarea la timp, spune că garantează şi calitatea ei chiar dacă multe lucrări se vor face pe timp de iarnă.
„Nu afectează absolut nimic lucrarea. Adică se poate face fier, se poate cofra şi condiţiile meteo bune ne pot permite şi turnarea elementelor cu clasa betonului stabilit prin proiect”, a spus Ionel Preda, şef şantier.
Un cămin pentru elevi cu cantină, zece garsoniere pentru profesori, două ateliere şcolare, o sală de festivităţi şi centrală termică modernă. Toate acestea trebuie să prindă contur până în primăvară. Plus lucrări de reabilitare la clădirile vechi. Elevii spun că este puţin ciudat să înveţe în astfel de condiţii, însă au înţeles importanţa obiectivului. Mai ales cei peste 300 de elevi care fac naveta şi de la 70 de km şi abia aşteaptă un cămin în curtea liceului.
„Este într-adevăr deranj, dar trebuie să fie deranj ca să devină ceva frumos”, spune un elev.
Conducerea liceului "George Bibescu" speră ca executantul lucrării să îşi facă treaba bine indiferent de condiţiile meteo, pentru că altă soluţie nu există. Se vor face lucrări şi în clădirirle vechi unde vor fi reabilitate toate sălile de curs.
„Vom renunţa pentru o perioadă la acele cabinete şi laboratoare în care de obicei intrau copiii numai la ora de specialitate. Acum le vom transforma până în primăvară în săli de clasă şi astfel vom crea fornt de lucru constructorilor”, a spus Petre Cauc, directorul Liceului Tehnogic „George Bibescu” Craiova.
Santiere au fost deschis şi în Bechet, unde va fi construit cel mai mare campus şcolar din mediul rural şi la Colegiul „Ştefan Odobleja” din Craiova.