Registrul Electoral, o aplicaţie soft pe baza căreia se va vota anul acesta pentru prima oară, dă mari bătăi de cap autorităţilor locale. De vină sunt calculatoarele vechi, dar şi lipsa de personal. Deşi conducerea judeţului susţine că s-au făcut simulări privind utilizarea softului şi că nu sunt probleme, realitatea din primării este alta.
Misiunea oamenilor desemnaţi de primarii din comune să se ocupe de Registrul Electoral este una dificilă. Secretarul primăriei din Apele Vii a apelat la varianta sună un prieten atunci când a fost rugat să ne arate pas cu pas cum întocmeşte listele electorale pentru alegerile europarlamentare. Aici, sistemul a fost implementat de un an.
„O singură dată am intrat, atunci când ni s-a spus să intrăm înainte de a mergem la instruire”, spus Adriana Truică, secretar Primăria Apele Vii.
Dacă această persoană desemnată să se ocupe de Registrul Electoral spune că a participat la instructajele de utilizare, în alte primării, omologii au făcut perfecţionarea după fişele puse la dispoziţie de către prefectură.
„Nu am participat la aceste cursuri. Documentarea s-a făcut în baza documentelor care ni s-au emis de către prefectură”, a precizat Paula Pisică, secretar Primăria Castranova.
Primarii spun că implementarea sistemului informatic pentru Registrul Electoral a pus o presiune în plus pe umerii autorităţii locale. Lipsa de personal, apartura de calcul învechită şi internetul prost au pus mari probleme. Edilii ştiu că mai sunt două luni până la alegerile când va fi folosit în premieră registrul şi se roagă ca totul să iasă bine.
„Doamna secretară, având un volum mare de muncă, face faţă, dar cu eforturi”, a spus Dumitru Măceşanu, primar Castranova.
„În ultimii ani nu am mai avut dreptul să alocăm bani pentru calculatoare, în schimb le-am mai reparat pe cele existente, am reparat imprimantele”, a precizat Augustin Stanciu, primar Apele Vii.
Autorităţile judeţene susţin că problemele care au apărut la simularea din august 2013 au fost rezolvate.
„Deja au demonstrat până în prezent că se descurcă. Ei au făcut deja instruiri în acest sens, au fost verificați de mai multe ori în acest an de zile privind modul în care trebuie să țină această evidență”, a precizat Ionel Ciobotea, subprefectul judeţului Dolj.
La alegerile europarlamentare din 25 mai va fi folosit pentru prima oară Registrul Electoral. Acesta include toate datele legate despre cetăţenii români cu drept de vot şi va înlocui listele electorale furnizate până acum de Ministerul Afacerilor Interne.