Registrul Electoral, misiune dificilă. De vină sunt calculatoarele vechi şi lipsa de personal

Data publicării:
270314 REGISTRU

Registrul Electoral, o aplicaţie soft pe baza căreia se va vota anul acesta pentru prima oară, dă mari bătăi de cap autorităţilor locale. De vină sunt calculatoarele vechi, dar şi lipsa de personal. Deşi conducerea judeţului susţine că s-au făcut simulări privind utilizarea softului şi că nu sunt probleme, realitatea din primării este alta.   

Misiunea oamenilor desemnaţi de primarii din comune să se ocupe de Registrul Electoral este una dificilă. Secretarul primăriei din Apele Vii a apelat la varianta sună un prieten atunci când a fost rugat să ne arate pas cu pas cum întocmeşte listele electorale pentru alegerile europarlamentare. Aici, sistemul a fost implementat de un an.

„O singură dată am intrat, atunci când ni s-a spus să intrăm înainte de a mergem la instruire”, spus Adriana Truică, secretar Primăria Apele Vii.

Dacă această persoană desemnată să se ocupe de Registrul Electoral spune că a participat la instructajele de utilizare, în alte primării, omologii au făcut perfecţionarea după fişele puse la dispoziţie de către prefectură.

„Nu am participat la aceste cursuri. Documentarea s-a făcut în baza documentelor care ni s-au emis de către prefectură”, a precizat Paula Pisică, secretar Primăria Castranova.

Primarii spun că implementarea sistemului informatic pentru Registrul Electoral a pus o presiune în plus pe umerii autorităţii locale. Lipsa de personal, apartura de calcul învechită şi internetul prost au pus mari probleme. Edilii ştiu că mai sunt două luni până la alegerile când va fi folosit în premieră registrul şi se roagă ca totul să iasă bine.

„Doamna secretară, având un volum mare de muncă, face faţă, dar cu eforturi”, a spus Dumitru Măceşanu, primar Castranova.

„În ultimii ani nu am mai avut dreptul să alocăm bani pentru calculatoare, în schimb le-am mai reparat pe cele existente, am reparat imprimantele”, a precizat Augustin Stanciu, primar Apele Vii.

Autorităţile judeţene susţin că problemele care au apărut la simularea din august 2013 au fost rezolvate.

„Deja au demonstrat până în prezent că se descurcă. Ei au făcut deja instruiri în acest sens, au fost verificați de mai multe ori în acest an de zile privind modul în care trebuie să țină această evidență”, a precizat Ionel Ciobotea, subprefectul judeţului Dolj.

La alegerile europarlamentare din 25 mai va fi folosit pentru prima oară Registrul Electoral. Acesta include toate datele legate despre cetăţenii români cu drept de vot şi va înlocui listele electorale furnizate până acum de Ministerul Afacerilor Interne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...