Preoţii îi scot în stradă pe medicii de la Policlinica studenţească din Craiova. Clădirea în care funcţiona dispensarul a fost revendicată şi câştigată în instanţă de Arhiepiscopia Craiovei. Primăria, în subordinea căreia se află policlinica, este acum nevoită să mute cabinetele la parterul unui cămin studenţesc aflat în paragină.
Ionuţ Cristel este în anul III la Facultatea de Litere, iar acum două săptămâni a avut o urgenţă stomatologică. Pentru că nu este din Craiova, tânărul a apelat la singura policlinică studenţească din oraş.
„Mi-au scos plomba respectivă, ca să nu mai blocheze canalele, să nu mă mai doară măseaua şi mi-au spus că deocamdată nu îmi pot face nimic, pentru că sunt în curs de mutări şi să revin după 1 ianuarie”, a spus studentul.
Problema tânărului a fost rezolvată doar pe moment, pentru că cei 7 medici nu îşi pot desfăşura în prezent activitatea la capacitatea maximă. Momentan, medicii sunt într-un proces de mutare, iar studenţii pot să apeleze la ei doar pentru reţete şi controale medicale de bază.
Medicii au un contract de comodat cu Arhiepiscopia doar pentru o porţiune din policlinică, restul de clădire fiind în reabilitare pentru amenajarea cu fonduri europene a unui centru social.
„Contractul de comodat s-a prelungit pentru luna ferbruarie, dar în măsura cerinţelor, el va fi prelungit. Medicii nu vor pleca nicăieri decât după ce îşi vor amenaja locaţia potrivită”, a precizat Ioniţă Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.
Noul dispensar va funcţiona la parterul unui cămin studenţesc dezafectat, din campusul Facultăţii de Mecanică. Spaţiul a fost pus la dispoziţie de Universitatea din Craiova, deşi Primăria ar fi trebuit să găsească o nouă locaţie.
„De aici încolo urmează ca atât cadrele medicale, cât şi alte instituţii care au această posibilitate să identifice soluţii pentru modernizarea acelui spaţiu”, a spus Cristi Stanciu, directorul de imagine al Universităţii din Craiova.
Până când autorităţile vor moderniza policlinica studenţescă, cel mai mult au de suferit tinerii din provincie. Aceştia sunt nevoiţi să meargă la cabinetele particulare sau la medicul de familie din localitatea de unde provin dacă se îmbolnăvesc.