Pepeni româneşti sau de import ? Asta se întreabă mulţi dintre cei care ajung în piaţă. Vor să cumpere, dar nu ştiu să facă diferenţa. Producatorii români spun că pepenele adus din Grecia are dungile mai albe şi mult mai late decât cel autohton, în timp ce pepenele de Dăbuleni este mai verde şi mai lucios. În plus, dacă îl guşti, este dulce ca mierea. Sunt însă cumpărători care nu ştiu ce pun pe masă. De multe ori, aşa-zisul „dulce de Dăbuleni" se dovedeşte a fi un fruct de import, lipsit de gust.
Pentru că la exterior, pepenii din import au început să semene din ce în ce mai mult cu cei româneşti, producătorilor le vine tot mai greu să-i convingă pe cumpărători că fructele sunt autohtone.
Şansele să fiţi înşelaţi când cumpăraţi o lubeniţă au scăzut în această perioadă şi asta pentru că piaţa românească este invadată de pepeni din Dolj, foarte ieftini. Pentru un kilogram de „dulce de Dăbuleni” nu plătiţi mai mult de un leu.