„Am vrut să vedem care sunt originile marelui Constantin Brancuşi. Trebuie să se ştie că el nu este un sculptor modern francez, ci un român”. Aceasta a fost declaraţia făcută astăzi, la Craiova, de directorului Departamentului de Artă Modernă şi Impresionistă de la Casa de licitaţii Cristie's din New York.
Din delegaţia care a pornit pe urmele lui Brâncuşi fac parte, alături de Guy Jennings de la Casa de licitaţii Cristie's, contesa Marina von Komarovski, redactor-şef al revistei de artă Van Ham din Luxembourg şi sculptorul Remus Botaro de la Paris. Guy Jennings doreşte să scrie şi o carte despre marele Constantin Brâncuşi. A venit pentru prima dată în România să îi descopere originile şi spiritul. Spune că va lupta pentru ca Brâncuşi să fie perceput la Paris şi New York ca un sculptor român.
„Oamenii nu înţeleg că practic originile lui sunt aici, în această ţară. Eu încerc să schimb această mentalitate, pentru ca oamenii din SUA, Franţa, Anglia să înceapă să înţeleagă că pe lângă faptul că a fost un extraordinar sculptor modern, el a fost de asemenea un extraordinar sculptor român”, a spus Guy Jennings.
Prima oprire a avut loc la instituţia de învăţământ la care a studiat Constantin Brâncuşi. Au fost prezentate mai multe opere ce datează din perioada în care acesta era doar un elev la secţia de sculptură.
Vizita în România este organizată de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.
„Suntem partizanii ideii că la Craiova şi la Târgu Jiu şi la Bucureşti şi în România, în general, trebuie făcut mai mult pentru Brâncuşi, aici s-a refăcut muzeul şi ne bucură”, a spus Victor Crăciun, preşedinte Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.
Delegaţia va ajunge şi la Târgu Jiu, unde se vor vizita operele lui Constantin Brâncuşi.