Vestea că de la 1 ianuarie terenurile din România ar putea fi cumpărateşi de străini a fost primită cu bucurie de proprietarii de pământ. Ei sperăsăobţină bani frumoşişi aşteaptă acum decizia Parlamentului, după ce preşedintele a trimis la reexaminare legea ce permite acest lucru.
Din primele zile ale anului, proprietarii de terenuri agricole stau cu ochii pe preţuri şi aşteaptă oferte din partea străinilor sau din partea românilor care se tem de concurenţa acestora.
Unul dintre cei care speră să vandă teren odată cu noile reglementari este Cătălin Mihai. Vrea să vândă 55 de hectare. Până acum nu a obţinut preţul dorit. Este convins însă că odată cu liberalizarea pieţei îi va fi mult mai uşor să vândă. „Se va vinde şi mai uşor şi la un preţ ceva mai bun sau din ce în ce mai bun, adică va creşte preţul”, a spus proprietarul de terenuri.
Liberalizarea pieţei poate ajuta însă agricultura românească să scape de terenurile nelucrate.
Specialiştii în domeniu spun că străinii au cumpărat terenuri şi până acum în România, însă au făcut achiziţii strategice, iar această lege nu face decât să îi ajute.
„Foarte multe firme până a cum au făcut achiziţii defensive, ceea ce înseamnă că şi-au cumpărat parcele sau loturi de terenuri mici, pe sărite, astfel încât nimeni să nu se poată intercala între ei şi să poată să aibă posibilitatea cumpărării, să aibă drept de premţiune la cumpărare, să fie mai bine aşezaţi şi să poată cumpăra pe preţuri preferenţiale", a precizat Cristian Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare.
În acest moment, un hectar de teren agricol costă între 1.500 şi 3.500 de euro. Din cele 8,3 milioane de hectare de teren arabil câte sunt în România, 700.000 se află deja în proprietatea investitorilor străini. Aceasta înseamnă aproape 8,5 la sută din suprafaţa arabilă totală a ţării.