Carnea de miel s-ar putea scumpi şi cu 30%. Creşterea de preţ este cauzată de introducerea legislaţiei europene, care interzice de anul acesta sacrificarea animalelor în centre amenajate temporar. Aşa că toţi mieii ar trebui duşi la abatoare autorizate, iar desfacerea cărnii se va face doar prin magazine. Asociaţiile de crescători de ovine fac presiuni pentru amânarea aplicării acestei decizii, pentru că nu sunt abatoare suficiente.
Crescătorii de oi vor fi nevoiţi să ducă toţi mieii la singurul abator autorizat din Mehedinţi, la 60 km nord de Severin. Şi apoi vor trebui să vândă carnea în magazine şi nu în târguri. Decizia nu-i lasă indiferenţi nici pe cumpărători.
„Sacrificarea tradiţională există şi va fi tot timpul la noi în gospodărie, dar numai pentru consum uman, nu să şi vindem carcasa de miel. Toţi ceilalţi cetăţeni care doresc şi care nu au miel în curte şi-l pot cumpăra din supermarketuri", a spus Adriana Ganea, purtător de cuvânt DSV Mehedinţi.
Principala temere este legată însă de preţ. Crescătorii de ovine susţin că noua procedură va scumpi cu 30% mielul de Paşte.
„În judeţul Mehedinţi este o situaţie specială şi avem un singur abator, care e situat în nordul judeţului. Acest lucru face foarte greu să se desfăşoare întregul proces, ca oamenii să vină din sudul judeţului şi să-şi ducă la abator mieii pentru sacrificare”, a precizat Carmen Ciobanu, preşedinte Asociaţia pentru Ameliorarea Ovinelor.
Solicitarea de derogare a plecat deja de la Direcţia Sanitar Veterinară Mehedinţi spre Bucureşti, dar nu a primit încă un răspuns. Şi tot de la DSV au plecat spre primăriile din judeţ înştiinţări privind noua legislaţie.
Anul trecut, în Mehedinţi s-au vândut peste 6.000 de miei sacrificaţi în centre special amenajate în principalele oraşe.