Cum se traduce în muncă, suma de 50 de lei? La sate, înseamnă o zi de dat cu sapa. La oraş, poţi să câştigi banii pregătind, spre exemplu, cina sau editând cinci reţete culinare pe blogul tău. Dacă mai ai şi noroc ca cineva să aibă nevoie de serviciile tale, atunci câştigul e garantat. Totul, în cadrul unei platforme pentru joburi.
Chiar dacă nu garanteză un venit constant, microjoburile sunt o soluţie pentru perioada în care o persoană nu are un serviciu stabil. Spre exemplu, Alexandru a aflat despre această variantă într-un moment în care avea mare nevoie de bani, dar nu îşi găsea de lucru.
„A picat într-o perioadă când eu nu aveam serviciu şi aveam destul timp să fac diverse proiecte, machete”, a povestit tânărul.
Alexandru are 27 de ani, a terminat Facultatea de Automatică, secţia Mecatronică în 2010, dar este pasionat şi de poezie. A pus pe listă toate lucrurile la care se pricepe şi a postat 9 microjoburi, iar până acum a găsit mai mulţi oameni care au avut nevoie de serviciile lui.
Alexandru mai face machete de case şi maşini, legitimaţii şi cărţi de vizită sau prezentări în power-point. Tariful perceput este de 50 de lei, dar acesta poate creşte la lucrări de mai mare amploare.
Pe site, oferta este însă mult mai diversificată.
Site-ul funcţionează aproximativ la fel ca piaţa muncii tradiţională. Există atât cereri de servicii, cât şi oferte.