Medicii urologi de la Spitalul de Ugenţă din Craiova vor trata bolnavii de la Spitalul din Vidin - Bulgaria. Acolo nu există specialişti în Urologie, aşa că bulgarii au cerut ajutorul colegilor de peste Dunăre. Doctorii din Craiova ar dori înfiinţarea unei secţii la Spitalul Calafat, unde să fie trataţi pacienţii bulgari, însă acest lucru nu va fi posibil momentan.
Medicii urologi de la Spitalul din Craiova fac demersuri pentru a încheia un parteneriat cu Spitalul din Vidin, încă din vara trecută, de când a fost deschis podul de la Calafat. Pentru că în cele două oraşe nu există secţie de Urologie, doctorii îşi doresc să fie înfiinţată măcar una, astfel încât bolnavii să nu mai fie trimişi fie la Spitalul din Craiova, fie la cel din Sofia. În principiu s-ar dori ca secţia de urologie să fie înfiinţată la Spitalul din Calafat, unde există spaţiu, dar mai este nevoie de aparatură medicală.
„Contractul poate fi făcut fie pe o perioadă limitată sau aşa cum există posibilitatea să fii cu contract permanent, ca angajat în policlinică sau în spital, medic de sine stătător, dar şi noi, prin rotaţie, putem veni de două ori pe săptămână, de două ori pe lună, în funcţie de cum realizezi contractul, sunt multe variante care sunt permise de legislaţia în vigoare”, a spus Mugur Riza, medic urolog Spitalul de Urgenţă Craiova
„Putem foarte bine să le asiguram servicii de înaltă competenţă şi profesionalism, împreună cu colegii nostri de la Craiova. Este o iniţiativă extraordinar de bună făcută de doctorul Riza, care sper să aibă succes”, a precizat Stelian Voinea, manager Spitalul Calafat
Conducerea Spitalului din Vidin apreciază iniţiativa medicilor român. „E o idee excelentă, pentru că aici nu există sectie de urologie şi pacienţii care sunt cu cazuri urologice se duc în cel mai apropiat spital, în oraşul Montana, 100 de km”, a spus Violeta Dotchova, manager Spitalul Vidin.
O problemă ar fi cea legată de transportul bolnavilor din Bulgaria către România pe podul de la Calafat. Momentan nu este permisă deplasare bolnavilor cu salvarea dintr-o ţară în altă. Însă medicii spera să fie obţinută o derogare în acest sens. Doctorii bulgari susţin că acest parteneriat ar fi benefic pentru pacienţii din cele două ţări.
De acest parteneriat s-ar putea bucura şi calafetenii, care ar merge să se trateze la vecinii lor, în Vidin.
Dacă va începe colaborarea, medicii români ar urma să fie remuneraţi din asigurările de sănătate pe care le plătesc bolnavii bulgari la Casa de Asigurări.