Maria Tănase şi-a dorit o fântână pe un drum secetos. A avut-o, în Călăraşi, judeţul Dolj

Data publicării:
250913 MARIA TANASE

"Dacă se va putea şi nu va fi greu, aş vrea ca pe un drum secetos şi dornic de apă să se facă o fântână" A fost una dintre ultimele dorinte ale Mariei Tănase, mare doamnă a cântecului românesc. Dorinţa i-a fost împlinită în Dolj, la Călăraşi, unde în drum de pulbere, drumeţilor le-a fost adusă apă.

Maria Tănase nu a fost olteancă. A simţit însă olteneşte, ca şi cum s-ar fi născut în spaţiul dintre Jiu şi Dunăre. A copilărit într-un sat de pe Valea Amaradiei, de unde era originar tatăl ei, iar acest lucru i-a influenţat viaţa. A cântat ca la Gorj şi a dorit o fântână numai a ei. Şi a avut-o.

Dorinţa Mariei Tănase a fost trecută în testament şi a fost îndeplinită abia în 1996. Autorităţile locale din Dolj au decis că aici e locul pe care artista l-a visat. Pe drumul plin de pulbere al Călăraşului, o comună pierdută în nisipurile Luncii Dunării. De fântâna Mariei nu a auzit însă multă lume.

Dorinţele Mariei Tănase au fost respectate în măsura în care s-a putut face acest lucru. Noi avem o fântână la Călăraşi, pentru că ea şi-a dorit în acel testament o fântână pe un drum secetos, este fântâna închinată Mariei Tănase”, spune Amelia Etegan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Dolj.

Fântâna Mariei Tănase este acum un reper în viaţa oamenilor din Călăraşiul Doljului. De acest loc se leagă deja multe poveşti ale celor de aici.

Apa fântânii nu mai este potabilă demult. Primarul localităţii vrea să o restaureze ca pe un monument al comunei.

Am inaugurat această frumoasă fântână. Sigur, de atunci s-au scurs ani, noi am avut grijă de ea. Am conservat-o şi o să avem grijă în continuare”, a spus Vergică Şovăilă, primar Călăraşi

Maria Tănase ar fi împlinit astăzi 100 de ani. Doamna cântecului românesc a lăsat în urma sa o comoară a folclorului românesc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri