Localnicii din Deveselu s-au pus cu burta pe carte. Ei au început deja să ia lecţii de limbă engleză, pentru a putea comunica mai bine cu soldaţii americani care vor lucra la baza militară din localitate. La Căminul Cultural vin săteni de toate vârstele şi mai toţi vor să înveţe limba lui Shakespeare de la zero. Cursurile sunt gratuite pentru toţi doritorii.
La Căminul Cultural din Deveselu, duminica se vorbeşte engleză. Cursanţii sunt fie din localitate, fie din comunele învecinate, iar cei mai mulţi dintre ei rostesc pentru prima dată cuvinte în engleză. Rodica Anghel locuieşte în Deveselu. Are un loc de muncă, însă nu ar spune nu unui job la baza americană. În şcoala generală a învăţat rusă şi germană, aşa că îi este destul de greu să înveţe engleza de la zero.
Lecţiile sunt organizate duminica, pentru ca sătenii să nu fie foarte ocupaţi şi să poată ajunge la Căminul Cultural. Cursanţii sunt conştiincioşi şi îşi dau silinţa să asimileze cât mai multe noţiuni de limba engleză.
„Eu n-am făcut engleză, am făcut rusă, franceză, rusă în special, pentru că am terminat şcoala de foarte mult timp şi se făcea rusă pe vremea noastră. E greu, dar este şi frumos”, spune o localnică.
„Orice e greu, dar dacă vrei, reuşeşti”, a spus un cursant.
Profesoara ştie că va avea mult de muncă în perioada următoare. Este mulţumită totuşi că prezenţa la cursuri este destul de mare, iar oamenii sunt receptivi.
„Ceea ce am remarcat eu, din experienţa mea, este că domnii mai în vârstă, doamnele, merg foarte bine pe termenii tehnici. Asimilează mult mai uşor, cu conversaţia mai este puţin de lucru, dar să sperăm că o să se obişnuiască”, a spus Mihaela Cozma, formator.
Cursurile vor dura un an şi sunt oferite gratuit de firma care va asigura mentenanţa în cadrul bazei americane. La finalul perioadei, compania va face recrutări din rândul sătenilor care vorbesc limba engleză. Nu vor fi puţine locurile de muncă, aşa că primarul are speranţe mari.
Baza militară de la Deveselu va deveni operaţională din anul 2015. Scutul antirachetă prevede instalarea de interceptori care să contracareze eventuale rachete cu rază medie de acţiune.