Legumicultorii din Grădinari, judeţul Olt, o să fie primii pe piaţă cu roşii româneşti. Cu investiţii uriaşe în sere, cei mai mulţi dintre agricultori au pus răsadurile devreme, au asigurat căldura potrivită pentru plante, iar acum sunt primii care se vor bucura de profit. Asta în timp ce în alte zone, în județele apropiate, oamenii vor avea legumele chiar şi cu o lună mai târziu. Roşia de Grădinari este cunoscută pentru gustul savuros, iar legumicultorii spun că anul acesta kilogramul se va vinde cu cel puţin 3 lei
Gheorghe Poştaliu se ocupă de sera cu roșii din Grădinari din 2007 și de atunci, în fiecare an, este primul din Olt care iese cu legumele pe piațăși în supermarketuri. A pus răsadurile la începutul lunii martie, mai devreme decâtalți legumicultori, pentru că tehnologia performantă pe care o folosește îi permite asta. Asigurăcăldura necesarărăsadurilor printr-o centrală pe gaz.
Investiția pentru amenajarea serei se ridică la peste 1 milion de euro. Plantele sunt udate cu apăplată, iar toate activitățile de hidratare sau încălzire se fac computerizat. Chiarpământul pentru răsaduri este din cocos, importat pentru ca procesul de creștere să fie rapid.
Edilul local îi susține pe legumicultori, cu atât mai mult cu cât aproape toțilocuitorii din Grădinari se ocupă cu asta.
De partea cealaltăînsă, sunt legumicultorii cu solarii nedotate care scot producția abia la sfârșitul lunii iunie. Daniel Zafiu are un solar în care a investit 3.000 de lei și pentru că nu a avut condiții, a pus răsaduritârziu,când s-a mai încălzitafară.
Și la fel ca el sunt marea majoritate a legumicultorilor din Dolj, Olt sau Mehedinţi.
Cei mai mulţi dintre legumicultorii din Grădinari trimit roşiile în hipermarketuri şi pieţele din regiune.