JURNAL DE FESTIVAL. Actori din Africa de Sud, China şi Anglia, la Naţionalul craiovean

Data publicării:
280414 JURNAL FESTIVAL

Shakespeare al tuturor” - un amestec de teatru, cultură şi artă, pentru specialiştii cu gusturi rafinate, dar şi pentru cei mai puţin iniţiaţi în teatru. Vineri, de la ora 17:00, Sala „I. D. Sîrbu” a Naţionalului craiovean şi-a deschis porţile pentru „Tragedia lui Richard al III-lea”, în regia lui Fred Abrahamse. O piesă pusă în scenă de Abrahamse & Meyer Productions, companie a Teatrului din Cape Town, în colaborare cu National Arts Festival, din Grahamstown, Africa de Sud. Un spectacol accesibil, tăios şi profund captivant, construit modern, fără a i se altera clasicitatea.  

„Cred că este important ca arta şi piesele de genul acesteia, despre putere şi corupţie, trebuie să înceapă să fie văzute. Acasă, în ţară, când jucăm piesa pentru tineri, reacţia lor este fantastică”, a spus Fred Abrahamse, regizor, cofondator al A&M Productions, Africa de Sud.

Prezentarea „Tragediei lui Richard al III-lea” la a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare a marcat debutul european al companiei din Africa de Sud. În viziunea lui Fred Abrahamse, devine evidentă atemporalitatea piesei lui Shakespeare. Ea vorbeşte încă despre realităţile curente şi scoate în evidenţă temele pertinente ale puterii, corupţiei şi manipulării.

Cred că este un festival extraordinar, pentru că sunt un împătimit al lui Shakespeare. Faptul că poţi vedea atât de multe producţii din întreaga lume, nu doar piese vorbite în limba engleză, ci din întreaga lume, cum gândesc alţii aceste fantastice piese, dar şi că ne întâlnim cu toţii într-o ţară în care unii poate nu au fost niciodată, ca să sărbătorim scrierile lui Shakespeare, şi a fost un scriitor care vorbeşte tuturor, cred că este un lucru fantastic”, a precizat Marcel Meyer, actor, cofondator al A&M Productions, Africa de Sud.

Richard al III-lea” s-a jucat şi de la ora 20:00, în Sala Amza Pellea. De această dată, în viziunea regizorului Wang Xiaoying şi în interpretarea trupei Teatrului Naţional din Beijing.

Surprize, tăieturi și modificări au fost vizibile încă de la început. Sărind peste celebrul monolog, am primit un rezumat precis al Războiului Rozelor, împreună cu trei vrăjitoare din Macbeth, ce apar pentru a profeți lui Richard de Gloucester calea sângeroasă spre tron. Interesant însă este faptul că acest Richard nu este diform, și nu apare nicio referință la diformitatea sa. Rămân, însă, evidente mintea sa diabolică, invidia, malițiozitatea și umorul sardonic.

Este pentru a treia oară când prezentăm acest spectacol în Europa. Premiera a avut loc în 2012, la Londra, la Teatrul Globe şi, după aceea, am realizat un turneu şi în Macedonia (...)Această piesă a fost realizată în stil chinezesc. Este o adaptare, în care se muzica şi literatura chineze se îmbină cu textul scris de Shakespeare. Credem că această adaptare după original, în stil chinezesc, creează un impact puternic”, a spus Wang Xiaoying, regizor, vicepreşedinte al Teatrului Naţional al Chinei.

Duminică, de la ora 20:00, Compania Propeller din Marea Britanie a invitat publicului festivalului la „Comedia Erorilor”, în regia lui Edward Hall. Un amalgam de întâmplări care se petrec pe un spațiu al încurcăturii și care urmăresc destinul a doi frați gemeni, separați la naștere. O tragedie pentru personajele aflate în situaţii hilare, dar o comedie care te face să tremuri și să zâmbești în același timp, o farsă care te aduce până la lacrimi, ca spectator.

Nu schimbăm niciodată piesa, dar privim cu mare atenţie spaţiul în care urmează să jucăm. Încercăm să înţelegem ce urmăresc românii să vadă în acest spectacol. Avem o singură reprezentaţie pentru fiecare spectacol în parte, aşa că în seara aceasta vom căuta să înţelegem ce îşi doreşte publicul, iar ceea ce vom învăţa, o să aplicăm miercuri, la Caracal”, a spus Caro MacKay, director executiv al Companiei Propeller.

Mâine, de la ora 11:00, la Universitatea din Craiova, are loc decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului emerit Michael Dobson de la Universitatea Birmingham, urmată inaugurarea Shakespeare's Corner. Programul continuă de la ora 18:00, în Sala I. D. Sîrbu a Naţionalului craiovean, cu recitalul Venus şi Adonis al actriţei Valentina Zaharia, de la Teatrul Mignon din Bucureşti. Iar de la ora 20:00, în Sala Amza Pellea, se joacă spectacolul Iulius Caesar, în viziunea regizorului Armen Khandikyan, adus pe scenă de actorii Teatrului Dramatic din Yerevan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...