Bătrânii, daţi la o parte de reforma Sănătăţii. Doar 18 din cele 67 de spitale închise în 2011 s-au transformat în aziluri, aşa cum prevedea proiectul. Reforma a fost un eşec din lipsă de fonduri, dar şi din cauza infrastructurii existente, care nu permite aceasta transformare.
Spitalul orăşenesc din Strehaia era sprijin medical pentru peste 44.000 de oameni. În 2011, când s-a pus lăcătul, cadrele medicale au rămas fără serviciu şi pacienţii au fost puşi pe drumuri. Nici vorbă de transformare în azil. La sfârşitul lui 2012 însă, din spitalul cel mare, care era odată, cu eforturi, s-a redeschis o secţie de medicină internă şi un ambulatoriu. Paradoxal, acum ceea ce nu mai poate fi numit spital, are nevoie de personal.
“Avem nevoie în primul rând de medici, conducerea Spitalului Judeţean ne-a promis, şi sunt convins că se va întâmpla în cel mai scurt timp, avem tratative cu doi medici, un chirurg şi un pediatru”, a spus Daniel Şoplea, asistent-şef.
Chiar dacă un etaj întreg şi multe săli au uşile sigilate, renumele spitalului nu s-a pierdut. Oamenii vin în continuare să se trateze aici, că e mai aproape. Pâna la Severin sau Craiova au peste 50 de km.
La aproape 100 de kilometri distanţă de Strehaia, la Cujmir, un alt spital s-a închis. Chiar dacă este o comună mică, deservea câteva zeci de mii de locuitori de pe malul Dunării. Aici, însă, reforma a avut unul dintre puţinele succese. 27 de persoane vârstnice sunt îngrijite într-un centru de bătrâni.
De azilul de la Cujmir s-a auzit deja în tot judeţul. Condiţiile sunt bune, aşa că există deja 19 cereri.
“Sunt sănătos, în afară de picior, mă simt bine, avem curăţenie, avem mâncărică, aşa cum e, dar o avem la timp”, spune un bătrân.
Conform reformei Sănătăţii din 2011, toate unităţile sanitare desfiinţate ar fi trebuit să devină cămine de bătrâni.