În doar câteva zile, o pădure care se întindea pe o suprafaţă de 30 de hectare, în comuna Piscu Vechi, a dispărut. De tăiat au tăiat cot la cot şi hoţii, şi proprietarii, aşa că Poliţia are o misiune grea să afle cine este vinovat de jaful din pădure.
De pe 7 ianuarie, adică din momentul în care pădurea a fost retrocedată proprietarilor, a început jaful. După ce i-au pus în posesie, autorităţile i-au anunţat pe oameni că trebuie să-şi păzească pădurea. Până să se organizeze, hoţii înjumătăţiseră copacii. Aşa că au început şi proprietarii să taie, să se mai aleagă şi ei cu ceva.
„Am venit, am făcut un proces verbal cu proprietarii de pădure, le-am măsurat pădurea în vederea pazei pădurii şi ei şi-au tăiat-o. Nu au păzit-o din cauza hoţilor, pentru că mai mult de jumătate a fost tăiată de hoţi”, spune Marius Minea, viceprimar Piscu Vechi.
“Ne-am dus să o tăiem. Cam trei sferturi a fost tăiată din ea. Ne-am dus la Sfatul Popular de vreo câteva ori, le-am spus să ne ajute, au mai încercat şi ei să ajute, nu au putut, că trebuia să îi bage în puşcărie pe toţi şi nu s-au putut limita şi atunci ne-am dus şi am luat şi noi ce am mai găsit”, a povestit Ion Sârboiu, proprietar.
Şi au început să curgă şi reclamaţiile la Poliţie. Doar că situaţia este complicată, pentru că pădurea a fost devastată deopotrivă de hoţi şi proprietari.
„În continuare, poliţiştii au demarat o anchetă cu privire la legalitatea în care s-au făcut aceste tăieri, iar la finalizarea cercetărilor se va înainta dosarul cu propunere legală Parchetului care supraveghează cercetarea”, a precizat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.
Tăierile de copaci sunt interzise fără avizul Ocolului Silvic chiar în pădurile private. De asemenea, legea spune că o dată cu intrarea în proprietatea privată, obligativitatea pazei îi revine proprietarului. Dacă vor fi identificaţi, hoţii riscă până la trei ani de închisoare, iar proprietarii care şi-au tăiat singuri pădurea se vor alege cu sancţiuni sau dosare penale, în funcţie de cantitatea tăiată.