Trupul neînsufleţit al eroului Claudiu Constantin Vulpoiu va fi repatriat mâine. Rudele militarului nu s-au aşteptat nicio clipă la o asemenea tragedie. În 2010, tânărul s-a aflat la un pas de moarte, la poligonul de la Cincu, când alţi 3 colegi ai săi au murit. Atunci a fost salvat de telefonul mobil, care a făcut ca o schijă să ricoşeze şi să nu-i străpungă pieptul.
Soţia şi părinţii militarului mort în Afganistan sunt în continuare în stare de şoc. Rudele şi prietenii au venit să le fie alături. Niciunul dintre ei nu întelege de ce norocul l-a părăsit pe Claudiu atât de devreme, mai ales că în urma cu patru ani, tânărul a mai fost la un pas de moarte, dar printr-o minune a reuşit să o fenteze. În urma unui exerciţiu, la poligonul de la Cincu, a fost rănit în timp ce alţi colegi ai săi şi-au pierdut viaţa.
Claudiu Constantin Vulpoiu era student în ultimul an la Facultatea de Ştiinţe Economice şi plecase în misiune pentru a-i asigura singurului său copil o viaţă fără griji.
„A plecat să se realizeze. Toţi vrem să ne realizăm. Era tânăr, are un copil”, a spus Maria Ciurlău, mătuşa militarului mort.
Eroul Claudiu Constantin Vulpoiu a fost avansat la gradul de sublocotenent post-mortem. Toate unităţile militare au organizat un ceremonial militar religios în cinstea eroului din Craiova.
Primii militari craioveni au plecat în misiuni în Afganistan în anul 2002, sub comanda generalului de brigadă Ion Pâlşoiu. Acesta îşi aminteşte că şi atunci, ca şi acum, misiunile erau la fel de periculoase.
„În 2002, era prima acţiune după al doilea război mondial în care o structură militară, respectiv un batalion, era dislocat în teatru, cu misiunea de luptă, de acţiune împotriva unor structuri teroriste foarte periculoase”, a precizat Ion Pâlşoiu, general în rezervă.
Ministrul Apărării Naţionale a înaintat preşedintelui României propunerea de decorare a ofiţerului post-mortem cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.