Universităţile puternice din Europa sau Statele Unite ale Americii ne vor elevii buni, iar în această perioadă tinerii sunt în focul examenelor decisive pentru plecare lor. În Craiova, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” este unul dintre liceele care se mândreşte cu tineri care studiază la Harvard, Cambridge sau Princeton.
Bianca Barbu este elevă în an terminal la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”. În această perioadă are mari emoţii, pentru că aşteaptă rezultatele de la examenul de bacalaureat susţinut pe model american. Bianca vrea apoi să îşi depună dosarul de admitere la 20 de universităţi din Statele Unite.
"Îmi doresc foarte mult să beneficiez de schimbul cultural care ţi-l oferă în acelaşi timp studiul în străinătate şi faptul că sunt departe de casă nu numai că mă va ajuta să mă maturizez, ci mă va ajuta să încep încă de la o vârstă fragedă să ştiu ce vreau să fac mai departe şi să mă formez ca om", a spus Bianca Barbu, eleva Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”.
Ca Bianca sunt foarte mulţi elevi ai colegiului. Andreea Chivorchian îşi doreşte însă să studieze în Scoţia.
„Eu mi-aş dori mai mult în Scoţia, dar acum, dacă mă acceptă facultăţi din Anglia, o să le iau şi pe ele în considerare. O să aplic la sfârşitul lunii noiembrie şi sper ca până la sfârşitul lunii martie sau aprilie să aflu un rezultat”, spune Andreea Chivorchian, eleva Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”.
Profesorii care îi instruiesc pe elevii de exceptie ai Colegiului „Fraţii Buzeşti” se mândresc ca şi ei pot face performanţă în domeniul în care lucrează.
„Noi ne mândrim cu aceşti copii. E adevărat că e foarte multă muncă. Sunt extrem de solicitanţi. Câteodată, solicitare se poate transforma în stres, dar este şi o activitate încununată de succes, de satisfacţie, nu numai profesională, ci şi morală”, a precizat Tina Călin, profesor Stiinţe Socio-Umane.
Conducerea şcolii se mândreşte cu elevii olimpicii şi cu cei care îşi continuă studiile în străinătate, însă şi-ar dori ca opţiunile lor să fie altele.
„Pe noi trebuie să ne bucure la început această opţiune a lor. Sigur că ne-am dori ca tot ceea ce acumulează în cursul acestor studii să fie apoi valorificat în interesul nostru şi în favoarea noastră”, a precizat Carmen Ştefănescu, directorul adjunct al C.N. “Fraţii Buzeşti”.
Numai anul trecut, 17 elevi ai colegiului au fost acceptaţi la universităţi din Europa şi Statele Unite.