Peste 14.000 de dosare de acordare a ajutorului social sunt reevaluate de inspectorii de specialitate din Dolj. Asta după ce s-a stabilit că judeţul ocupă locul fruntaş la nivel naţional, cu cel mai mare număr de dosare acodate. Cei care primesc banii în mod ilegal vor primi sancţiuni aspre şi chiar li se poate pune sechestru pe bunuri.
Carmen Barbu are 29 de ani şi este din localitatea doljeană Castranova. Tânăra are un copil în vârstă de cinci ani, nu are niciun venit şi nu deţine niciun bun mobil sau imobil care ar putea să o lase acum fără ajutorul social de 130 de lei.
"Nu am porci, păsări, cai, cum au alţii”, explică femeia.
Unii localnici recunosc însă că mulţi dintre beneficiarii acestor ajutoare sociale le obţin ilegal.
În comuna Castranova există aproximativ 150 de beneficiari ai ajutorului social. În 2010, existau însă doar 30 de beneficiari. Primarul comunei a dat deja ordin ca inspectorii să meargă pe teren să facă verificări.
"Deja noi ne-am apucat de o verificare a tuturor dosarelor, imediat cum am început serviciul, după sărbători. Inspectorul cu Asistenţa Socială se ocupă de această problemă", a spus Dumitru Măceşanu, primarul comunei Castranova.
Conducerea Agenţiei pentru Protecţie şi Inspecţie Socială Dolj a luat decizia de a face o reevaluare a dosarelor, după ce s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de persoane care primesc ajutor de la stat.
„Am constatat că în cele mai multe cazuri, dosare de venit minim garantat, de ajutore sociale au crescut, la unele primării a crescut într-un mod alarmant, să zic, şi am hotărât să facem o adresă la aceste primării, ca să se dispună o reevaluare a dosarelor”, a declarat Marius Simcelescu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţie şi Inspecţie Socială Dolj.
În Dolj, în cele 111 primării există peste 14.000 beneficiari ai ajutorului social. Numărul mare de dosare situează judeţul Dolj pe locul I la nivel naţional, cu cel mai mare număr de dosare de acordare a ajutorului social.