Deveselu, pe harta lumii  

Data publicării:
040314 DEVESELU

Pentru România blocului militar comunist, Statele Unite ale Americii erau întruchiparea duşmanului capitalist în forma sa extremă. Revoluţia a spart acest tipar şi imposibilul s-a produs. Americanii au venit în România. Şi nu oricum, ci ca să instaleze aici o parte a scutului antirachetă al Europei. Astfel, proiectul NATO a aşezat localitatea Deveselu pe harta geostrategică a lumii.  

Alegerea americanilor a vizat fosta bază militară de aviaţie de la Deveselu, înfiinţată la începutul anilor '50. Sute de piloţi au zburat de pe aerodromul de aici, până în 2002, când Armata a închis unitatea.

Unul dintre cei 50 de piloţi care au activat aici a solicitat să-i fie donat avionul la manşa căruia zburase peste 500 de ore. Octavian Marghescu a reuşit să-l obţină şi l-a instalat chiar în faţa blocului în care locuieşte, în cartierul Aviatorilor.

În februarie 2010, localnicii din Deveselu au aflat că la fosta bază militară vor fi instalate elemente din sistemul de apărare antirachetă din Europa. Lucrările la obiectivul militar au început însă abia în toamna anului trecut. Oamenii de aici au acum şansa de a beneficia şi ei de nişte facilităţi.

„Comuna Deveselu, după înfiinţarea bazei de la Deveselu, a beneficiat de trei proiecte care încă sunt în derulare, unul se referă la alimentarea cu apă, cel de-al doilea la reţeaua de canalizare şi al treilea este reabilitarea drumurilor comunale cu covor asfaltic”, a spus Eugenia Gheorghe, secretarul Primăriei Deveselu.

În baza din comuna olteană vor fi 500 de militari americani, care vor gestiona cele mai moderne elemente din arsenalul NATO. Valoarea investiţiei de bază este de 400 de milioane de dolari, plus alţi 20 de milioane anual pentru întreţinere. Localnicii nu se complică să ştie aceste detalii. Dar ştiu că s-a schimbat deja ceva în viaţa lor.

„Acum, cu venirea americanilor, vă daţi seama că se cunoaşte şi dincolo peste ocean şi toată lumea ne cunoaşte, indiferent unde ajungem, indiferent că traversăm graniţa, când se uită în buletin sau în paşaport şi văd Deveselu sunt puţin surprinşi şi chiar intră în discuţie cu noi”, spune Dorel Gorcea, viceprimar Deveselu.

Scutul antirachetă înseamnă, însă, şi o şansă pentru companiile româneşti de a primi contracte nesperate în urmă cu doar câţiva ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei