Biserica lui Horea din Băile Olăneşti, salvată de două ori de la demolare

Data publicării:
071113 BISERICA HOREA

Bisericuţa lui Horea din Albac poate fi vizitată la Olăneşti. A ajuns acolo după ce a fost ridicată de trei ori din temelie. Prima dată, în urmă cu mai bine de o sută de ani, a fost mutată în Argeş, pe moşia Brătienilor, pentru a scăpa de opresiunile austro ungare. După câteva decenii a fost mutată în Vâlcea, la iniţiativa Patriarhului Iustinian. A devenit primul monument istoric din România salvat de la distrugere.

Biserica salvată de la demolare de două ori are o poveste impresionantă. A fost construită iniţial în Munţii Abrudului, la izvoarele Arieşului, de către meşterii ţărani din satul Albac, din Alba. În 1907 a fost cumpărată de Ion I. C. Brătianu, demontată de meşterul Nicolae din Sohodol şi transportată, cu săniile, până la Turda şi apoi, cu trenul, la Ştefăneşti, în Argeş.

"Pentru a adormi vigilenţa autorităţilor austro-ungare, ministrul Brătianu a declarat în documente că acelea sunt lemne de foc şi aşa a putut să le aducă din Ardealul aflat sub stăpănire străină la acea vreme, în Regat", a spus Florin Epure, directorul executiv al Direcţiei de Cultură Vâlcea.

La mijlocul secolului trecut, in plin regim comunist, biserica ajunsese o ruina. Patriarhul Iustinian a vazut-o si a cerut strămutarea bisericii în staţiunea Băile Olăneşti. Preoţii care slujesc spun că este o minune cum a răzbit din mâinile asupritorilor. Îşi amintesc de asemenea că în urmă cu 3 ani, la hramul bisericii, vremea s-a schimbat brusc când ierarhul locului, ÎPF Gherasim a apărut în mijlocul oamenilor.

"Dintr-o dată ploaia şi timpul urât s-a oprit, soarele a răsărit, a fost vreme frumoasă şi hramul şi prăznuirea bisericii s-au pterecut în condiţiile cele mai bune", a povestit Valentin Nicolae Vişan, preot Biserica Sf. Pantelimon.

Biserica, în formă de corabie, este aşezată pe tălpi masive de stejar şi are la temelie bolovani de râu. Îmbinările grinzilor s-au făcut după coduri străvechi, care sunt vizibile şi acum, încrustate în lemn. Astăzi, veghează pe colinele Olăneştiului în singurul loc unde nu s-au construit hoteluri şi pensiuni.

Turiştii îi ştiu povestea şi vin din toate colţurile ţării pentru a-şi găsi liniştea aici.

Pribegia bisericuţei pe moşia Brătienilor şi apoi în staţiunea Băile Olăneşti este considerată una dintre primele iniţiative de salvare a unui monument de patrimoniu din România. Octavian Goga a fost impresionat de bisericuţă şi i-a dedicat un poem al cărui text se poate citi şi astăzi pe inscripţia de la intrarea în sfântul lăcaş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...