O invenţie a cercetătorilor din Vâlcea a primit aurul la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva. O echipă de cercetători de la Institutul de Criogenie şi Separări Izotopice a realizat un sistem de reciclare a sticlei securizate. Prin metode ştiute doar de ei, sticla parbrizului este separată de folia de plastic securizată, folie ce poate fi vândută chiar şi cu 260 de dolari kilogramul.
Elena lucrează la Institutul de Criogenie şi Separări Izotopice din Râmnicu-Vâlcea de peste 30 de ani. Inginerul are în palmares peste 40 de medalii de aur câştigate de-a lungul anilor la saloanele de invenţie internaţionale. Ultima medalie a primit-o la Geneva, săptămâna trecută, pentru un sistem de reciclare a sticlei securizate.
Femeia a lucrat la acest proiect alături de doi colegi, timp de doi ani, pentru a realiza mecanismul. Printr-o medotă simplă, sticla este separată de folia de plastic securizată, pentru a fi ambele reciclate şi valorificate.
„Este o recunoaştere adăugată la ceea ce v-am spus dumneavoastră, dar mai mult, am fost interesată să promovez activitatea institutului, a cercetării care se desfăşoară în cadrul institutului nostru”, spune Elena David, cercetător.
Invenţia este una profitabilă, pentru că folia de plastic care securizează geamul poate fi recuperată în proporţie de 90 la sută.
Institutul de Cercetare din Râmnicu-Vâlcea are la activ mai multe invenţii brevetate.
„Înseamnă o reuşită foarte frumoasă în privinţa valorificării rezultatelor într-o activitate de cercetare, dezvoltare şi inovare”, a spus Vasile Stanciu, directorul institutului.
Mecanismul de reciclare a sticlei va fi prezentat publicului abia la sfârşitul anului, când va primi oficial brevetul. Până acum, mai multe companii s-au arătat interesate să cumpere ideea pentru a o dezvolta şi pentru a face profit din reciclarea sticlei securizate.