Biblioteca din Severin adăposteşte o comoară cu … greutate. Este vorba de un atlas georgrafic unicat, tipăritîn 1735 în Germania şi care cântăreşte nu mai puţin de 20 de kg. Deşiconţineinformaţii despre imperiul german, însoţite de hârţi bine păstrate cu toată Europa, atlasul este puţincăutat de cercetători care nu ştiu de existenţa sa.
Pe hărţile minuţios desenate apar detaliat zone din întreaga lume. Spectaculoase sunt menţiunile despre România acelor timpuri. Atlasul se aflăîn custodia Biblioteciiîncă de când a fost înfiinţată. A fost tipăritîn Germania, la Nuremberg, în 1735, şi se pare că a rămas singur din seria sa. Cântăreşte peste 20 de kilograme iar bibliotecarii din Severin îl transportă cu greu dintr-o parte în alta.
„Eu personal nu pot să-l duc. De fiecare datăîi cer vreunui coleg să vină să mă ajute. Ceea ce este frapant este că s-a păstrat foarte bine”, a spus Izabela Zamfir, bibliotecară
Atlasul e la loc de cinste în Biblioteca Judeţeană. Pe cele peste 2.000 de pagini are imprimate hârţi meticulos realizate cu toate ţările şi locurile lumii. Coperţile sunt de piele. Pentru cunoscători, atlasul este o comoară.
„Vămărturisesc că este mai mult decât tentantă aceastăîntâlnire cu dumneavoastrăşi cu această bijuterie ... Am găsitîn această lucrare de excepţie,oraşe ca Strehaia, Vânju Mare, Baia de Aramă”, a declarat Mircea Borcoman, istoric
Întregul fond de carte al Bibliotecii Judeţene din Severin este unul valoros, cu peste 600 de cărţi, unele vechi de peste 500 de ani. Atlasul gigant a cărei valoare nu poate fi calculatăîn bani este păstratîn condiţii de securitate maximă.