GPS-ul clasic ar putea fi înlocuit în curând cu un nou instrument de cartografiere 3D

Data publicării:
Hartă 3D
Un nou tip de orientare, în caz că sistemele

Războiului electronic face ca sistemele GPS să dea din ce în ce mai multe rateuri, în special în zonele vizate. Toate superputerile lumii dezvoltă intrumente de bruiaj ale sateliților, așa că întrebarea „ce vom face dacă vom pierde semnalul GPS” este legitimă.

Cum revenirea la hărțile imprimate nu pare o soluție, compania Maxar anunță dezvoltarea unui sistem 3D care să înlocuiască GPS-ul. Planul este de a-l testa și de a-l avea gata de utilizare anul viitor, scrie Defense One.

Dacă GPS-ul nu va funcționa, aeronavele ar putea naviga comparând ceea ce simt în jurul lor cu hărți tridimensionale detaliate? O mare companie producătoare de imagini prin satelit crede că da.
Instrumentul Pinpoint de la Maxar, aflat la început de drum, va utiliza transmisia video a unei drone pentru a desluși împrejurimile în 3D, apoi le va compara cu hărțile construite cu P3DR, pentru Precision 3D Registration, a declarat directorul de produs Peter Wilczynski.

În timp ce majoritatea tehnologiei de cartografiere „se concentrează pe reprezentări plate ale lumii”, a declarat Wilczynski, Pinpoint va răspunde la întrebarea „cum puteți utiliza această reprezentare tridimensională pentru a ajuta dronele să navigheze, pentru a ajuta avioanele să navigheze, pentru a înțelege, atunci când primiți un semnal video de la o dronă sau de la un avion, la ce poziție se uită de fapt în lume”.

Aceasta ar putea fi o alternativă la GPS, care poate fi vulnerabil la interferențele războiului electronic.

Acest lucru este important în parte din cauza „tuturor problemelor de bruiaj pe care le-am văzut în Ucraina”, a explicat Wilczynski . „Cred că ceea ce vom vedea în următorii câțiva ani este un fel de întoarcere de la acest sistem de navigație absolut al GPS către un sistem de navigație mult mai referențial, mai asemănător cu ceea ce se întâmpla atunci când erați pe o navă și vă uitați la stele.”

Planul pentru Pinpoint este de a finaliza mai multe programe pilot cu producători de drone din țară și din străinătate până în vara anului viitor, iar apoi de a face tehnologia disponibilă pe scară largă.

„Această piață se dezvoltă cu adevărat rapid acum, pe măsură ce oamenii își dau seama în comunitatea de apărare că GPS-ul, pe care ne-am bazat atât de mult timp, ar putea să nu mai fie disponibil în următorul conflict.”, a declarat Wilczynski.

Citește și

SUA încep să desfășoare bruiaje de tip Meadowlands împotriva sateliților din Rusia și China 


Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri