Anchetă penală la Direcţia Regională de Drumuri Naţionale din Craiova. Procurorii DIICOT investighează modul în care peste 2.000 de societăţi din Oltenia funcţionează fără autorizaţie de la CNADNR deşi au puncte de lucru pe marginea drumurilor naţionale. Reclamaţia a fost făcută de un angajat al Companiei de Drumuri, care spune că şefii au tolerat societăţile pentru că sunt conduse de oameni politici influenţi din judeţele Olteniei. Printre agenţii economici fără autorizaţie se numără şi Aeroportul din Craiova.
Claudian Ţuţulan este angajat al secţiei Drumuri Naţionale Slatina, iar în 2013 a sesizat DIICOT cu privire la faptul că mai mulţi agenţi economici din judeţul Olt funcţionează pe drumurile naţionale fără autorizaţie din partea instituţiei. Un control demarat de Compania Naţională de Drumuri a scos la iveală că în toată Oltenia sunt 2.246 de obiective ai căror patroni nu cotizează la bugetul de stat. Unele sunt deschise de mai bine de un deceniu.
Ferma din judeţul Olt este deţinută de Alex Stănescu, rudă cu şeful Consiliului Judetean Olt, Paul Stănescu. Reprezentantul fermei are o scuză pentru faptul că nu s-au plătit dările la stat. Accesul se face pe un drum lăturalnic.
Potrivit legii, toţi agenţii economici care au acces la drumurile naţionale trebuie să obţină autorizaţie în momentul construirii şi să semneze un contract de utilizare a zonei de drum cu CNADNR. Legea cere acest lucru pentru a nu exista probleme în trafic în momentul în care se face accesul cu autovehicule din incinta societăţilor comerciale respective. Tariful anual care trebuie încasat de CNADNR în urma contractului diferă în funcţie de ieşirea la drumul naţional. De exemplu, pentru o benzinărie cu o deschidere de 80 de metri este de aproximativ 1.600 de lei.
Printre agenţii economici fără autorizaţie se numără şi Aeroportul din Craiova, însă reprezentanţii instituţiei nu sunt de acord cu acuzaţiile celor de la CNADNR, deşi bucata de drum pe care se află Aeroportul a fost dată în administrarea Drumurilor Naţionale în urmă cu peste 7 ani de către Primăria Craiova.
Dosarul deschis anul trecut a fost iniţial închis, însă luna aceasta, procurorul-şef al DIICOT Craiova a dispus redeschiderea lui şi începerea urmării penale in rem faţă de conducerea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Criaova. Tribunalul Dolj va decide dacă procurorii au dreptate. Potrivit estimărilor făcute de CNADNR, peste 3 milioane de euro s-au pierdut la nivelului regiunii Oltenia din neîncasarea taxelor de la agenţii economici de la marginea drumurilor naţionale.