În judeţul Argeş, devenit celebru şi datorită gemului de Topoloveni, înfloresc afacerile cu dulceţuri şi siropuri tradiţionale. Tineri care cunosc avantajele comerţului on-line au transformat priceperea mamelor şi bunicilor în prepararea bunătăţilor de casă, într-o sursă de venit.
Din propria-i livadă, Alexandru culege fructele pentru dulceaţă. A început mica afacere în urmă cu doi ani, la Costeşti, iar anul trecut a vândut online peste 4.000 de borcane. Alexandru se mândreşte cu dulceţurile pe care le pregătește, în special cu cea de nuci verzi, care e şi cea mai căutată. Are comenzi din toate colţurile României, dar şi din ţări precum Olanda, Israel, Turcia sau Spania. Preţurile pornesc de la 10 lei şi ajung la 25.
Alexandru Zaharia, producător online: „Am ales să facem un magazin online pentru că un magazin fizic e foarte costisitor. E chiria care este foarte mare și e destul de static... După doi ani, după ce în primul an am făcut 1.200 de borcane și al doilea an, 3.600, anul acesta vrem să facem peste 10.000 și, da, a început să fie profitabil”.
Nu este singurul producător de dulceţuri tradiţionale din Argeş. Ramona Pârvu, din localitatea Bughea de Jos, şi-a deschis în urmă cu patru ani o fabrică, unde produce dulceţuri fără niciun zahăr, dar şi şerbet.
Ramona Pârvu-producător online: „Este o afacere de familie în care nu sunt implicați oameni de vânzări sau oameni din afară. Este o afacere mică ce-i drept, dar este o afacere care aduce foarte multă satisfacție ... Oamenii ne caută, oamenii vin doar să ne spună ce minunată a fost dulceața de cireșe amare sau de nuci verzi.
Pentru afacerea sa, Ramona este ajutată de mama sa, care stă aproape toată ziua în bucătărie.
Cu ajutorul mediului on-line, producătorii de dulceţuri şi siropuri naturale au reuşit să-şi pună rapid pe picioare afacerile. Unii reuşesc astfel, să câştige chiar şi 7.000 de lei pe lună.