Chiuleşti de la ore, părinţii primesc sms. Este soluţia unor directori de şcoli din Craiova, care doresc să reducă numărul absenţelor. Patru şcoli din oraş au adoptat deja acest sistem care presupune înştiinţarea părinţilor prin sms sau email. Sistemul a dat rezultate, aşa că Inspectoratul Şcolar Judeţean a recomandat tuturor unităţilor de învăţământ să implementeze această metodă.
Catalogul digital nu este pe placul elevilor. Orice absenţă de la cursuri apare în câteva minute în mediul virtual şi poate fi văzută de părinţi.
Şcoala Gimnazială "Mircea Eliade" foloseşte catalogul electronic de anul acesta. Softul folosit a fost creat de un părinte şi dat în utilizare gratuită şcolii.
"Părinţii pot intra pe contul fiecărui elev şi pot urmări ceea ce cadrele didactice completează în rubricile alocate pentru elevul respectiv, note, absenţe, teze, medii", a spus Genoveva Ioana, director Şcoala "Mircea Eliade".
O altă şcoală care a introdus catalogul electronic este Colegiul Naţional „Carol I" din Craiova, care a decis să monitorizeze doar elevii de liceu încă de anul trecut. Din această toamnă, s-a luat decizia de a îmbunătăţi sistemul de comunicare şi prin SMS.
"Rata de participare la ore, putem spune că se constată o îmbunătăţire cu 25-30%, pentru că în această situaţie, copiii se simt mai mult supravegheaţi", a spus Lucian Chilom, directorul adjunct al Colegiului Naţional "Carol I".
Responsabili de informarea părinţilor sunt diriginţii, care se simt însă îngreunaţi şi de gestionarea acestor date.
"S-ar putea ca acest sistem, din contră să îi scutească şi de drumul ăla rar la şcoală şi să-i depărteze mai mult de şcoală. Noi suntem descărcaţi de responsabilitate, am trimis, am bifat că am informat familia, dar până la urmă rezolvarea problemei nu constă într-un sms, ci într-o legătură, o conlucrare", a spus Liviu Popescu, diriginte clasa a XII-a.
Reprezentanţii Inspectoratului spun că este o măsură foarte eficientă şi de bună colaborare între părinţi şi profesori. Sunt însă prea puţine scoli care au ales să folosească un astfel de soft, deşi costurile sunt minime, între 0,5 lei şi 1 leu pe lună de elev.
"Este un lucru îmbucător pentru că primeşte primul semnalul de alarmă dacă copilul lui a transmis acasă aceste informaţii şi părintele poate să se prezintă de urgenţă la unitatea de învăţământ", a spus Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Doljul este un judeţ campion la numărul de absenţe. În anul şcolar trecut, s-au inregistrat peste 3 milioane de absenţe, asta înseamna o medie de 42 pentru fiecare elev.