Sursele alternative de încălzire nu fac faţă în încăperile mari, cu faianţă şi ciment pe jos.
Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Caloriferul din acest cabinet de consultaţii este la fel de rece ca şi gheaţa. Termometrul din cameră arată 14 grade Celsius însă doar în condiţiile în care acest calorifer electric merge de câteva ore bune."
Dr. Elena Jacota, medic ORL-ist: "Afară e mai cald. Poţi să stai fără haină. Aici.... Da, aici stai îmbrăcat. Câte aveţi pe drumneavostră? Păi, am halat peste hainele de stradă şi halatul gros."
Contesina Ciugolia, director Policlinica CF Port: "Pacienţii nu pot fi consultaţi; doar să stai de vorbă cu ei, îmbrăcaţi pentru că, să dezbraci pe cineva în ciondiţiile astea...nu poţi."
Consultaţia unui pacient nu durează mai mult de 30 minute, dar medicii petrec, în frig, mai bine de 4-5 ore pe zi. Şi în spital este răcoare. Caloriferele sunt amorţite.
Managerul Spitalul CF Port este depăşit de situaţie. Are peste 3 milioane de lei datorie către ANAF şi alte 2 milioane de lei către furnizori, inclusvi către CET.
Dr. Dorel Oprea, manager Spitalul CF Port: "Cum apar ceva bani de la Casă, încercăm să plătim anumite facturi. Cel mai tare, pe mine personal şi pe colegii mei, ne îngrijorează lipsa de perspectivă. Noi dorim să muncim, ne-am instruit în sensul ăsta."
Firma de catering nu a mai fost plătită de un an şi jumătate, iar furnizorii de medicamente nu mai aduc decât strictul necesar pentru operaţii. Restul cade pe umerii bolnavilor.
În 2012, CF Port Constanţa a înregistrat datorii către Fisc, motiv pentru care ANAF a emis o decizie de eşalonare la plată a unui debit din 2006.
Aproape 4 milioane de lei s-au dus, lunar, în contul restanţei dar, anul acesta, managerul nu a mai putut achita niciun leu, aşa că a pierdut eşalonarea. A făcut nenumărate memorii la Ministerul Transporturilor, a venit şi cu propuneri de reducere a cheltuielilor însă nu a primit niciun fel de răspuns.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru