Puţin după prânz, Bricul Mircea a ridicat ancora din port şi a plecat spre Cazinoul din Constanţa. Rând pe rând l-au urmat şi celelalte veliere, pentru un ultim regal pe mare. De spleandoarea ambarcaţiunilor s-au bucurat cel mai mult turiştii şi constănţenii.
Poliana Căpitan, reporter Digi24 Constanţa: „Zeci de curioşi privesc de pe faleza Cazinoului din Constanţa cum, în aceste momente, fiecare dintre velierele participante la regată dau onorul simbolului marinei române, Bricul Mircea."
După ceremonie, velierele au plecat, în paradă, de-a lungul coastei Mării Negre.
Poliana Căpitan, reporter Digi24 Constanţa: "Acesta este ultimul şi cel mai spectaculos moment al retragerii navelor participante la regată. Velierele s-au aliniat în largul mării, în staţiunea Mamaia".
Acolo, numărul spectatorilor a fost mult mai mic decât pe faleza Cazinoului. Acest român a venit tocmai din Franţa şi spune că şi-a programat concediul ca să vadă parada navelor cu vele. (00:17:51:05 00:17:54:05)
"Am văzut una foarte mare, era pe partea dreaptă, era chiar deosebită, ziceai că era a lui Cristofor Columb.", a spus bărbatul.
În cifre, evenimentul de la Constanţa este unui de-a dreptul impresionant.
Gabriel Comănescu, organizator: "După înregistrările oficiale ale STI-ului, au fost în total în cele trei zile de evenimente în jur de 115.000 de vizitatori, 40.000 sâmbătă, 50.000 duminică și 25.000 luni."
Regata a avut un buget aproximativ de jumătate de milion de euro, cea mai mare investiție din România pentru un eveniment dedicat sporturilor nautice.
reporteri: Poliana Căpitan/ Paul Greavu
operatori: Alex Brînzaru / Cristi Caciauna
editor web: Anca Medrea