Fănică Buzatu cutreieră canelele Deltei de peste 40 de ani. Până de curând spune că nu a plătit taxe mari şi nu avea nevoie de un certificat ca să transporte persoane cu barca. Acum, legea l-a obligat să achite 800 de lei pentru acest document.
Fănică Buzatu, barcagiu: "Ne taxează, dar în schimb nu beneficiem de mare lucru. Nu erau taxele atât de agresive. Dacă depăşeşti numărul de persoane la bord, cu o persoană, peste numărul autorizat, e amendă de la 40 la 80 de milioane."
Proprietarii de bărci susţin că ambarcaţiunile pe care le folosesc pentru plimbarea turiştilor în Delta Dunării sunt taxate asemănător yachturilor de lux. Ei spun că dările foarte mari percepute de stat vor duce, implicit, şi la tarife mai mari.
Daniel Iluşcă, preşedintele Patronatului în Turism din Delta Dunării: "Un transfer este în jur de 40 50 de lei pentru Crişan, pentru Mila 23 probabil că se va ridica la mai mult. Pot spune că aplicarea acestui ordin va duce la o dublare a tarifelor pentru Delta Dunării".
Ordinul ministrului transporturilor limitează şi perioada de timp în care pescarii şi barcagii vor putea naviga pe braţele Deltei. În timpul sezonului activităţile de agrement se vor putea desfăşura doar între orele 7 şi 20, iar în extrasezon, între orele 7 şi 18. Aceste restricţii i-au determinat pe operatorii economici de profil din Tulcea să ceară modificarea documentului.
Dragoş Gociman, operator economic: "Suntem obligaţi să acţionăm în instanţă şi să tragem la răspundere reprezentanţii ministerului Transporturilor care au iniţiat şi au promovat acest ordin."
Ioan Rus, ministrul Transporturilor: "Nu am iluzia că vreo decizie va stârni unanimitate şi mă trezesc cu demonstraţii şi urale aici, în faţă. Ne asumăm asta şi analizăm cu toate asociaţiile să găsim soluţia cea mai bună."
Agenţii din turism spun că noile reglementări ar putea afecta turismul în Delta Dunării.
Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării: "Toată lumea la Berlin a cerut Delta Dunării, toţi au întrebat de pachetele turistice, hărţile cu Delta Dunării, ori noi ne gândim, repet, numai la taxe pus în plus pe umerii celor care abia se străduiesc să facă turism în Delta Dunării."
Cristian Bărhălescu, agent în turism: "Delta are un potenţial şi mai mare, cu siguranţă, dar trebuie valorificat, trebuie optimizat."
Ordinul de ministru a fost adoptat în aprilie anul trecut, dar a fost suspendat până la 1 ianuarie 2015 la presiunile asociaţiilor din turism şi a autorităţilor locale din zona Deltei Dunării. În total, de acest ordin vor fi afectaţi aproape 5.000 de proprietari de ambarcaţiuni din judeţul Tulcea.
reporter: Paul Greavu
operatori: Alexandru Brînzaru / Cristian Caciauna