Cutia din Ulm, simbolul oraşului german cu acelaşi nume, a ajuns în micul port din Cernavodă. Printre cei 35 de nemţi care au pus piciorul pe pământ românesc este şi Karin Graff, medic şi consilier local în Ulm. A mai fost în România, dar aceasta este prima călătorie la bordul atipicei nave cu o bogată istorie.
Karin Graff: Călătoria pe Dunăre este foarte relaxantă, este lentă şi poţi să vezi foarte bine ţărmul de pe Dunăre. Fluviul ne leagă ţările, Germania, Austria, Ungaria, România, toţi oamenii.
Nava Ulm Schachtel era folosită acum 300 de ani pentru transport de cei care voiau să se stabilească în Ungaria, Serbia sau România de astăzi. Acest lucru s-a întâmplat până la începutul secolului XX, dar nava a rămas un simbol al comunităţii şi al Dunării.
Uli Burst, căpitanul vasului: Avem două motoare, dar ne folosim de o cârmă de lemn. Aşa e tradiţia şi câteodată e mult de muncă.
Peter Langer, coordonatorul Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunării: Este un fel de simbol al parteneriatului şi cooperări dintre oraşele şi regiunile fluviului. De asemenea, se promovează şi idei de strategie.
La voiaj participă şi mai mulţi politicieni locali din Ulm, inclusiv primarul oraşului din sudul Germaniei, care discută cu omologii săi despre proiectele comune pe care le-ar putea pune în practică.
Ivo Gönner, primarul oraşului Ulm: Noi călătorim cu plăcere de-a lungul Dunării. Oraşele şi regiunile de pe Dunăre trebuie să fie unite.
Gheorghe Hânsă, primarul oraşului Cernavodă: Creionăm şi posibilităţiile de parteneriat între cele două oraşe, parteneriat care a început în această vară cu o participare a dumnealor la un proiect al nostru mai vechi şi anume crearea unui vas de epocă pentru turismul local.
Cutia din Ulm îşi va continua voiajul prin România şi va ajunge la Galaţi şi Tulcea.
reporter: Paul Greavu
operator: Florin Boboc