În operaţia clasică de rinosinuzită cronică, bolnavului i se face o incizie sub buză şi rămâne cu cicatrici, dar şi cu dureri puternice.
În plus, riscul de infecţii este destul de ridicat. Iar medicul nu îi poate face externarea decât după 4 sau 5 zile.
Noua tehnică endoscopică nu foloseşte bisturiul. Pacientul nu va avea semne, nu va avea dureri postopoeratorii şi va putea pleca acasă după 24 de ore de la intervenţie.
Tehnica neinvazivă este utilizată de multă vreme în centrele universitare din ţară şi de accea pacienţii constănţeni mergeau să se opereze acolo unde aveau certitudinea unei intervenţii sigure şi nedureroase.
"Am fost nevoiţi să restrângem un pic aria de intervenţii, pentru că pacienţii se informează pe internet, află, văd. Am dus o lipsă de pacienţi. Ne-au spus: vrem să mergem la Bucureşti sau la Timişoara să ne operăm", a declarat dr. Dănuţ Dincă, medic şef Secţie ORL.
După ce echipamentul complet va ajunge la Constanţa, medicii vor merge la cursuri ca să înveţe cum să-l folosească.
Iar după ce vor deveni experţi în utilizarea lui, nu este exclus ca judeţul nostru să devină centru de formare pentru alţi chirgi orelişti din ţară.
Aparatură veche de 25 de ani
Medicii secţiei ORL spun că, în prezent, acest tip de intervenţii chirurgicale se efectuează cu un instrumentar vechi de 25 de ani.
Anul trecut, secţia a fost vizitată de câţiva medici din Germania, care au spus că ei nu ar putea opera cu aparatură învechită.
Medicii nemţi folosesc noua tehnică non-invazivă de circa 15 ani. Bolnavii susţin că nu aparatura contează cel mai mult, ci experinţa medicilor specialişti.
Din cauza lipsei banilor, investiţiile în aparatură la clinica ORL au fost amânate de la an la an. Trusa de endoscopie este prima investiţie care se face după 30 de ani, iar costurile sunt suportate exclusiv de Universitatea Ovidius, prin Facultatea de Medicină.
reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Şerbănescu
Editor web: Anca Medrea