În zona litoralului românesc ar putea fi sute de kilometri de capcane pentru peşti şi mamifere acvatice.
Răzvan Popescu Mirceni, preşedinte Oceanic Club: "Intenţionăm eradicarea uneia dintre marile probleme care cauzează moartalitate nenaturală în rândul cetaceelor de la coasta românească, respectiv plase pescăreşti abandonate și alte ustensile pescărești abandonate sau aruncate în zona de coastă a României."
Plasele abandonate sunt mortale pentru delfini. Odată prinşi acolo, nu pot să le rupă şi se sufocă.
Eugen Anton, specialist la Institutul de Cercetări Marine "Grigore Antipa": "Anul, aceste capturi accidentale de delfini au scăzut foarte mult. Până la ora aceasta s-au înregistrat 25 de exemplare de delfini eşuaţi la malul mării."
Delfinii au fost îndepărtaţi de capcanele din adâncuri cu ajutorul unor dispozitive acustice. Asta explică scăderea numărului de cetacee care au murit asfixiate.
Angelica Curlișcă, şef-secţie la Delfinariul din Constanţa: "Emiţătoare sunt acustice care emit pe frecvenţa delfinilor, pe o undă care pentru ei înseamnă pericol."
De urmărirea braconierilor care întind capcane în Marea Neagră se ocupă poliţiştii Gărzii de Coastă. Rareori sunt prinşi. Dar toţi îşi riscă libertatea. Cine capturează delfini în plase poate sta după gratii între 6 luni la 3 ani.
Cercetătorii marini au început să iasă în larg, de anul trecut încoace pentru a recupera plasele întinse de pescari. Au adunat aproape 3 mii de lei din dona'ii din din redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit pentru operaţiunea de salvare a delfinilor. În ultimii 2 ani peste 300 de delfini au eşuat pe malul românesc al Mării Negre.
reporter: Marieta Iorga
operator: Alexandru Brînzaru
editor web: Anca Medrea