Şantier de sărbători. Olandezii lucrează pentru protejarea plajelor

Data publicării:
plajwe lucrari

 

De dimineaţă şi până seara, utilajele nu stau deloc. Lucrările sunt destul de avansate, susţin reprezentanţii Administraţiei bazinale Dobrogea Litoral, iar până acum muncitorii au reuşit să finalizeze peste 40 la sută din proiect.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Această porţiune de plajă din staţiunea Mamaia Sud este întârită cu ajutorul unor roci care vor fi încoroprate în mal."

Este doar o etapă a pregătirii lucrărilor de înnisipare.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Pe toată această porţiune de plajă, în nisip, au fost îngropate plase speciale. Ele au rolul de a stabiliza nisipul."

Peste plase şi peste aşa-numiţii pinteni din piatră se va realiza înnisiparea artificală. Materia primă va fi adusă din largul mării, de la 12 kilometri distanţă de ţărm şi de la peste 20 de metri adâncime. Însă, până atunci, etapele de început trebuie finalizate.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Un pas premergător lăţirii plajelor este ridicarea digurilor de suprafaţă. Acestea au o lungime de circa 400 de metri iar scopul lor este de a proteja nisipul de eroziunea exercitată de valuri şi de curenţi."

De când vremea s-a schimbat, lucrările au fost reduse ca intensitate. Angajaţii firmei olandeze care lucrează pe patru dintre cele cinci sectoare de plajă nu au putut munci din cauza viscolului timp de două zile. Valurile mult prea mari nu le-au permis să continuie lucrările la digurile de suprafaţă.

Marius Stamat, manager proiect firmă olandeză: "Având în vederea întârzierea de care vorbeam estmăm, undeva, spre sfârşitul lunii ianuarie să putem începe înnisiparea propriu-zisă."

Valoarea totală a lucărilor care se execută pe tronsoanele de plajă Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord se ridică la peste 170 de milioane de euro, bani europeni, din care aproximativ 25 milioane sunt suportate de Guvernul României şi alţi 44 de mii de euro de beneficiatul lucrării, adică de Administraţia Bazinală de Apă "Dobrogea Litoral". Cele două firme trebuie să încheie lucrările cel târziu pe 15 noiembrie 2015, când este termenul maxim de valabilitate a fnanţării.

Marieta Iorga, purtător de cuvânt ABADL: "Avem o societate specializată care verifică stadiul lucrărilor dar şi specialişti din cadrul ABADL carte verifică stadiul lucrărilor precum şi calitatea acestor lucrări hidrotehnice."

Turiştii care vor veni pe litoral, vor avea la dispoziţie, la finalul priectului, încă 33 de hectare de nisip pe care să-şi întindă prosoapele. Astfel, porţiunile de plajă vor fi cu 60 până la 100 de metri mai late. Constructorii garantează că lucrările vor rezista 50 de ani!

Din anii '90 şi până în prezent, fenomenul eroziunii costiere a luat o asemenea amploare încât zone întregi de plajă au dispărut complet. Valurile mării au mâncat din întinderile de nisip între 50 şi chiar 100 de metri, în stațiunile Mamaia Sud, Eforie Sud și Saturn sau până la 600 de metri în Delta Dunării.

reporter: Oana Manoilă
operator: Victor Niţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri