Mister deslușit: Ce sunt de fapt bilele negre „dezgustătoare” care au ivadat plajele din Sydney

Data publicării:
bile
„Bile negre misterioase”, descoperite pe două plaje populare din Sydney. Ambele au fost închise. Foto: Facebook/Randwick City Council

Oamenii de știință australieni au rezolvat un mister care a cuprins orașul Sydney: ce conțin bilele negre și lipicioase care au invadat câteva dintre plajele faimoase ale orașului, luna trecută. Inițial considerate a fi bile de gudron, acestea sunt de fapt o combinație „dezgustătoare” de fecale umane, ulei de gătit, substanțe chimice și droguri, spun cercetătorii, citați de BBC.

Opt plaje au fost închise timp de câteva zile, după ce mii de bile negre au început să apară din data de 16 octombrie.

Testele efectuate de chimiști au stabilit că bilele au fost, cel mai probabil, rezultatul unei scurgeri de ape uzate, deși originea lor exactă a rămas necunoscută.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Luna trecută, autoritățile din New South Wales au declarat că misterioasele obiectele ar fi un amestec de acizi grași, păcură și substanțe chimice găsite în produsele de curățare și cosmetice.

Dar testele suplimentare au constatat că este puțin probabil ca materialul să fi provenit doar dintr-o scurgere de petrol sau deșeuri de la o navă, așa cum credeau unii.

Fiecare minge era ușor diferită, dar avea o suprafață fermă - întărită parțial prin acumularea de nisip și minerale și un miez moale.

În interior se aflau mai multe substanțe, de la ulei de gătit și resturi de săpun, la medicamente pentru tensiunea arterială, pesticide, păr, metamfetamină și medicamente veterinare.

„Miroase absolut dezgustător, mai rău decât orice ai mirosit vreodată”, a declarat pentru 9News cercetătorul principal, profesorul Jon Beves, de la Universitatea din NSW.

Profesorul William Alexander Donald a spus că acestea seamănă cu o combinație de grăsime și ulei, care se formează în mod obișnuit în sistemele de canalizare.

Cercetătorii au spus că au mai primit rapoarte neconfirmate despre alte bile mai mici, dar similare, în ultimii doi ani.

Compania Sydney Water a transmis că nu există probleme cunoscute cu sistemele de deșeuri din oraș.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri