S-a tras cu muniţie reală. 500 de militari au efectuat un exerciţiu tactic la Babadag

Data publicării:
babadag

Punctul mobil de comandă a fost luat cu asalt de forţele de inamice. Un elicopter a trimis în zonă militari pentru stabilizarea situaţiei.

Trupele au coborât în rapel. Au reuşit să elibereze centrul de comandă. Pentru a asigura zona şi pentru a preveni inamicul să înainteze, în sprijinul militarilor au venit  maşinile de luptă ale Infanteriei: blindate cu o rază de acţiune de 600 de kilometri.

S-a alăturat, apoi, complexul antiaerian Gepard, tancuri cu două tunuri care pot trage până la 550 de lovituri pe minut, proiectilele având o viteză de peste 1.100 de metri pe secundă.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Acest tanc are o greutate de 46 de tone. Este dotat cu un tun de 100 de mm şi poate trage un foc la fiecare 8 secunde. Ţinta poate fi elimintaă de la 6 kilometri distanţă."

Exerciţiul s-a desfăşurat cu muniţie reală iar pregătirea lui a durat numai două zile. Militarii Brigăzii 9 Mecanizată Mărăşeşti au la activ şapte exerciţii naţionale şi alte cinci internaţionale.

Mulţi dintre ei au luptat şi în teatrele de operaţiuni. Caporalul Muha Silviu a fost în Kosovo, Irak şi Afganistan. Militarul a trecut prin experienţe pe care nu le va uita niciodată.

Cap. Muha Silviu, servant TAB, Plutonul III: "În momentul în care colegii erau debarcaţi, făceau cercetarea, a explodat un DEI, un dispozitiv improvizat. Doi colegi au răniţi şi a trebuit să ne retragem imediat, să le acordăm asistenţă medicală".

Exerciţiul a fost urmărit cu mare interes de şeful Statului Major al Forţelor Terestre care i-a felicitat pe militari. În ceea ce priveşte tehnica de luptă, el a recunoscut că nu a fost adusă la zi. Spre exemplu, multe dintre tacuri au fost construite în 1950.

Gral.mr. Nicolaie Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre: "Tehnica s-a comportat foarte bine. Există un nivel de mentenanţă foarte bun. Sigur, nu este de cea mai nouă generaţie, dar există echipe de mentenanţă cu profesionişti care sunt în măsură să menţină nivelul de operabilitate."

Col. Adrian Sucea, comandantul Brigăzii 9 Mecanizată "Mărăşeşti": "Urmează să facem o analizp detaliată pe fiecare secvenţă şi, acolo unde s-au înregistrat disfuncţii, să dispunem măsurile necesare pentru corecţia lor."

reporter: Oana Manoilă

operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri