Mara Trăistaru este una dintre persoanele care s-a izbit de aceste probleme timp de şapte ani la Universitatea Ovidius, unde a urmat cursurile a două facultăţi, de matematică şi psihlogie.
Mara Trăistaru: "Cum ajungeai la sala de curs? De multer ori cu ajutorul colegilor, a pritenilor, a cuiva care mă lua în braţe sau în cârcă".
Nici acum nu s-a schimbat ceva la Universitatea Ovidius. Rampele sunt la fel: fără aderenţă şi foarte abrupte.
Mara Trăistaru: "L-am rugat pe profesor să schimbe sălile, adică pentru două ore să vină la parter, şi mi s-a răpuns că domnul profesor nu poate să vină jos pentru că nu poate să mute videoproiectorul".
Daniel Citirigă, purtător de cuvânt Universitatea Ovidius Constanta: "Sigur este cea mai fericită rampă şi cel mai fericit unghi pentru că această clădire atunci când a fost proietctată nu a fost proiectată pentru a avea o asemenea rampă, dar din păcate la această oră numai putem schimba nimic".
Luminiţa Trăistaru, mama fetei: "În marea majoritate a instituţiilor există probleme. Perosanele cu dizabilităţi, în fotoliu rulant, nu se pot descurca singure".
Potrivit datelor existente, cel mult 30% dintre instituţiile constănţene au rampe de acces care respectă cerinţele persoanelor care se află într-un cărucior cu rotile, celor care se deplasează cu greutate sau nevăzătorilor.
Iustina Tudorache, inspector Inspecția Socială: "Rampele de acces în instituțiile constănțene au fost adpatate pe parcurs de când a apărut legea, în speță din iulie 2007 și s-a făcut un control la acea perioadă. Sunt ele accesibile persoanelor cu handicap? Nu în totalitate!.
Specialiştii Inspecţiei Sociale fac controale numai la sesizări. În cazul Universităţii Ovidius, au dat şi termen de remediere a deficenţelor constatate la rampele de acces: 31 mai 2014.
reporter: Marieta Iorga
operator: M.Ciobanu, A.Brânzaru, C.Caciuana