După 2 ani cât a durat construcţia drumului de 17 km care leagă localităţile Lipniţa şi Cainargea, poliţiştii de frontieră abia aşteptau să-şi ia posturile în primire. Când au ajuns la faţa locului au constatat că lipseşte o piesă din puzzle: o bretea pe care să controleze şoferii suspecţi.
Paul Greavu, reporter Digi24 Constanța: "Deschiderea punctului de frontieră a fost amanată din cauza unei bretele asfaltice. Vorbim mai exact despre o bandă de circulație lungă de 250 de m care se va întinde de-a lungul acestui gard. Ea va servi ca punct de control pentru pentru mașinile care vor tranzita zona."
Acum autorităţile vor trebui să facă un nou proiect, să topografieze zona şi să toarne asfaltul dorit de poliţiştii de frontieră. Lucrarea va fi făcută cu bani de la Consiliul Judeţean, pentru că banii europeni s-au epiuzat pe investiţia de bază. Un lucru este însă interesant: autorităţile judeţene spun că dacă România şi Bulgaria vor intra în spaţiul Schengen, investiţia ar fi inutilă.
Cristian Darie, vicepreședintele CJC: "Noi considerăm că dotarea pe care am făcut-o în momentul de față acestor puncte de trecere a frontierei este superioară chiar unor puncte de trecere a frontierei deja existente, mai ales că este evident că este efemer acest punct de trecere a frontierei, că se va desființa cât se poate de curând."
La capitolul dotări, vama Lipnița are totul pregătit: scaune pentru polițiștii de frontieră, aer condiționat, marcaje și camere de luat vederi. Ultimul termen stabilit pentru deschiderea punctului de control a fost stabilit pentru luna octombrie acestui an.
Florin Onescu, primarul comunei Lipnița: "Acum avem un drum asfaltic de la Lipnița până la Carvăn, în condițiile în care noi nu aveam drum asfaltic și iarna era impracticabil și în al doilea rând latura externă, prin faptul că putem să avem o relație colaborare și putem tranzita granița."
Paul Greavu, reporter Digi24 Constanța: "Locuitorii din Lipnița și nu numai vor avea ocazia de a trece granița prin acest punct de frontieră. Unii dintre ei vor în țara vecină în interes de serviciu, iar alții se vor duce în Bulgaria pentru a-și vizita rudele, sau pentru a-și petrece vacanța."
Constantin Piciu, sătean : "Sunt născut acolo. Când am venit de acolo aveam 14 ani. N-am nimic, decât vreau să mă duc și eu să văd: mai e casa părintească, sau ce este. Tata a fost pădurar și erau numai turci în sat. Nu am pe nimeni, dar acuma vreau să ma duc până acolo."
Pe lângă punctele de frontieră deja funcționale din Vama Veche, Negru Vodă și Ostrov, Lipnița va fi a patra vamă din Dobrogea, iar câțiva kilometri la est vama Dobromir este aproape finalizată şi ea. Pe viitor, autoritățiile locale mai doresc amenajarea a încă două puncte de frontieră.
reporter: Paul Greavu
operator: Cătălin Vârban
editor web: Anca Medrea