Personalul insuficient plătit şi modificarea legii spitalelor sunt principalele nemulţumiri care i-au făcut pe sindicaliştii din sănătate să propună declanşarea unor proteste de amploare. Unii dintre angajaţi au ajuns la limita răbdării, după ce statul le-a luat cu două mâini şi le-a dat înapoi cu una singură.
Cadrele medicale se plâng de salariile mici
"Nu avem un contract colectiv de muncă negociat la nivel de ramură. Nu avem normative respectate, nu avem un nivel de sporuri care să ne regleze şi nouă salarizarea, ca să intrăm şi noi în rândul lumii. Întotdeauna am fost la coada grilei de salarizare", a declarat Camelia Popescu, asistent medical la Spitalul Judeţean Constanţa.
Speranţele din ce în ce mai mici pentru reformarea sistemului i-au făcut pe unii să găsească soluţii de subzistenţă în afara graniţelor.
Varianta ministrului Sănătăţii
Ministrul de resort a venit, recent, cu câteva propuneri, pentru ca sănătatea să iasă într-un fel din colaps. Aşadar, soluţii sunt, dar deocamdată numai pe hârtie.
"Spitalul public se poate organiza altfel. Legea română prevede 3 forme juridice posibile de urmat. Regie Autonomă, Societate Comercială sau Organizaţie non-guvernamentală", a spus Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.
Pregătiri de grevă
Angajaţii din sistem nu mai cred în promisiuni nerezolvate şi vor să declanşeze ample proteste la nivel naţional.
"Mişcările vor începe cu pichetarea Ministerului în perioada 18-27 septembrie", a precizat Violeta Caraivan, vicepreşedinte Sanitas Constanţa
Dacă doleanţele nu le vor fi rezolvate, atunci personalul medical este hotărât să declanşeze forma cea mai dură de protest: greva generală.
Reporter Liviu Ghinea
Operator Ionuţ Căpitan
Editor web: Anca Medrea