Tot ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă de la Smârdan este dictat de centrul de comandă de la Mihail Kogălniceanu.
Vasile Dorneanu, comandant de grupă de infanterie: "Va deschide foc, astfel încât să ne asigure debarcarea. Se debarcă pe echipe prin susţinerea fiecăruia în parte. Se ocupă dispozitivul, ulterior vom trece la nimicirea inamicului prin salturi succesive pe echipe, susţinute una de cealaltă."
În baza de la Mihail Kogălniceanu se decid, se urmăresc şi se conduc toate operaţiunile militare de la Smârdan. Nu au existat pregătiri pentru acest exerciţiu; totul se petrece în timp real.
Valentin Nedelescu, şeful Statului Major al Brigăzii 182 Infanterie Mecanizată: "Aici este creierul în operaţia pe care ne-am propus-o în acest exerciţiu multinaţional. Pentru a deveni interoperabil şi pentru a trece de la un sistem pe care l-am cunsocut cu toţii, la sistemul pe care îl impune Alianţa, este, vă rog să mă credeţi, o muncă de titan."
Nu mai puţin de 2.200 de militari americani, britanici şi români sunt angrenaţi în exerciţiu. 250 dintre ei dau comenzile de la Constanţa.
Theodor Johnson, Regimentul 2.2 Cavaleri, SUA: "Cu toţii facem parte din aceeaşi divizie multinaţională, astfel încât să perfecţionăm munca în echipă, interoperabilitatea, adică un schimb de proceduri, să înţelegem cum să ne antrenăm şi comunicăm mai bine împreună. Aşadar, pe viitor, când vom mai avea astfel de operaţiuni comune, ca o forţă multinaţională, să fim mult mai eficienţi."
În paralel, aceste exerciţii în cadrul Wind Spring 15 au loc şi în Germania.
Vasile Roman, ofiţer de presă: "Suntem eşalon superior. Facem parte dintr-o divizie multinaţională dislocată...cu comandamentul în Germania. Este Divizia 2 multinaţională SUA."
Războiul simulat de la Smârdan şi Mihail Kogălniceanu se va încheia la sfarşitul acestei luni.
reporteri: Oana Manoilă, Adrian Obreja
operatori: Cristi Caciauna, G.Mormoloc